| 15:13 | René Grünfeld

Speciaal transport in Turkije: eeuwenoude tombe aan de rol

Met een speciaal transport in Zuid-Oost Turkije is een eeuwenoude graftombe verplaatst.

Hasankeyf, een 12.000 jaar oud stadje in het zuidoosten van Turkije, komt onder water te staan door de bouw van een grote stuwdam in de rivier Tigris. De hele stad redden is onmogelijk, maar voor het mausoleum van Zeynel Bey uit de 1475 is een oplossing gevonden. Het 1.100 ton zware gebouw is in zijn geheel opgevijzeld en op vier parallel geplaatste Scheuerle platformwagens met elk zestien aslijnen gezet. Daarop volgde een speciaal transport van anderhalf uur naar hoger gelegen grond.

Nieuw cultuurpark

De rit verliep probleemloos en na afloop werd de tombe andermaal opgevijzeld. Toen dit gebeurd was, konden de medewerkers van het Turkse zwaartransportbedrijf Çaba & Misnak de platformwagens er onderuit rijden. Inmiddels staat het antieke gebouw op een stevige betonnen fundering in een nieuw cultuurpark, buiten bereik van het wassende water. In dit filmpje kun je  zien hoe de hele operatie technisch in elkaar steekt.

Omstreden bouw

Overigens is de bouw van de Ilisu-stuwdam omstreden, en niet alleen omdat het prachtige stadje Hasankeyf er door ten onder gaat. De Tigris stroomt namelijk van Turkije naar Syrië en Irak. Deze droge landen hebben het rivierwater hard nodig. Door aanleg van het nieuwe stuwmeer zal de toevoer afnemen, vrezen zij. Bovendien stelt de dam Turkije in staat de stroom af te knijpen als dat om politieke redenen noodzakelijk zou zijn.

Volksverhuizing

De Turkse overheid rept liever van andere zaken, zoals elektriciteit en irrigatiewater voor het onderontwikkelde, vooral door Koerden bewoonde gebied. Dat rond de 200 dorpen onder water komen te staan en circa 80.000 mensen moeten verkassen, wordt als de prijs van de vooruitgang beschouwd.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie