130 km/h
| 15:44 | Arjan Olsthoorn

Formatiepartijen willen maximum snelheid van 130 km/h terug

Sinds maart 2020 is het niet meer toegestaan om overdag met een snelheid van 130 km/h te rijden, maar het onderwerp blijft actueel. Volgens het AD zijn de vier partijen die bezig zijn met de formatie nu aan het onderzoeken of het mogelijk is om de maximumsnelheid weer te verhogen naar 130 kilometer per uur.

Ongeveer twee weken geleden hebben de PVV, VVD, NSC en BBB vragen gesteld aan de ministeries van I&W en LNV over dit onderwerp. Ze willen weten of het praktisch haalbaar is om de snelheid te verhogen en wat de mogelijke gevolgen zouden zijn.

Vier jaar geleden besloot het kabinet-Rutte III om de maximumsnelheid tussen 6 uur ‘s ochtends en 19 uur ‘s avonds te verlagen van 130 naar 100 kilometer per uur. Deze maatregel was onderdeel van een uitgebreid pakket aan dringende maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen.

Premier Mark Rutte noemde destijds deze ingreep een ‘echt vervelende maatregel’ waar hij ‘ontzettend van baalde’. Echter, hij zag een groter belang: het herstarten van woningbouw en infrastructuurprojecten. Door de snelheidsbeperking kwam er namelijk extra ruimte vrij wat betreft stikstofuitstoot, waardoor overheden weer toestemming konden geven voor de bouw van nieuwe huizen en wegen.

Twijfelen

Echter, recentelijk zijn experts gaan twijfelen aan de effectiviteit van deze maatregel in het verminderen van stikstofuitstoot. Bijvoorbeeld, hoogleraar en stikstofdeskundige Wim de Vries van de Wageningen Universiteit verklaarde vorige maand tegen het AD dat de verlaging van de snelheid op papier slechts een verwaarloosbare daling van hoogstens 0,2 procent in stikstofuitstoot teweegbrengt. “De natuur help je er dus niet of nauwelijks mee”, meldde hij. Dit doet de vraag rijzen bij de partijen die betrokken zijn bij de formatie of de voordelen van deze maatregel nog wel opwegen tegen het grote nadeel; namelijk, het niet meer zo snel kunnen rijden overdag.

Lees ook: Amsterdam maakt zich op voor max 30 km/h in de stad

Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) was onlangs heel duidelijk tijdens een debat in de Kamer. Ze verklaarde dat de maximumsnelheid niet zal worden aangepast: “We kunnen ons deze luxe niet veroorloven. Het stikstofprobleem is zo groot dat zelfs dit kleine druppeltje niet meer in het bad past.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie