Truckstar 6/2024
| 12:54 | Arjan Olsthoorn

Truckstar 6/2024

Het gaat er nu echt van komen, in maar liefst 29 gemeenten zullen per 1 januari 2025 zero-emissieloze zones gaan gelden. Was er tot op dit moment nog een woud aan regelgeving met betrekking tot de toegankelijkheid van vrachtverkeer in de binnensteden, over de aanstaande regels zijn de gemeenten verrassend eensgezind. Over het algemeen geldt dat bestelauto’s met emissieklasse 4 of lager (tot bouwjaar 2009), bakwagens en trekker-opleggers ouder dan bouwjaar 2017 geen toegang tot ZE-zones hebben. In hoeverre vrijstelling en uitzonderingen regel zullen zijn wachten we af, maar dat voor velen de toekomst weer wat onzekerder wordt is een feit.


Dat geldt nog niet voor de Scania 94G uit 1999, die krijgt in de binnenstad van Arnhem nog een extra jaartje respijt, gelukkig maar, want hij heeft nog maar drie ton op de klok zoals je in dit nummer lezen kunt. Wel bezig met de toekomst en slimme oplossingen is Tim Goderie Transport, die met een losse kraan het kippen en kranen combineert. En vooruitlopend op het hele zero-emissie gebeuren laat Volvo ons kennismaken met de FH Aero electric en met, voor wie niets in de stad te zoeken heeft, de FH16 Aero met 780 pk.

Dit alles en nog veel meer vind je in nummer 6-2024 van Truckstar. Kijk voor een uitgebreide preview hieronder. Je kunt nummer 6 nu online of in de winkel kopen. Maar wil je nooit meer iets missen, word dan abonnee – dan ontvang je alle nummers van Truckstar én de Specials gewoon thuis in de brievenbus.

Tim Goderie

We gaan een dag op pad met Daan Boots, een twintigjarige chauffeur die al een jaar voor Tim Goderie werkt. Zij hebben een mooie oplossing gevonden om nog slimmer gebruik te maken van hun wagenpark: achter de kippertrailer van het bedrijf hangt een losse kraan. Een Z-kraan van het merk Fassie. Het idee is perfect, alleen kan de uitvoering nog een beetje beter.

Korneel Luth

Het is donderdagochtend, ik heb op de zaak mijn trailer aangekoppeld en een wat oudere douanebeambte is onder de indruk van de rit die ik voor de boeg heb. „Wow driver, veel verder kun je niet vanaf hier!”, zegt hij. Hij heeft gelijk. Ik ga van het uiterste noordoosten van Amerika naar het uiterste zuidwesten, naar San Diego, en ik heb er zin in. Wij ook: in dit nummer rijden we mee met Korneel Luth in een Standplaats Canada XXL.

Boomrooierij Weijtmans

Corné van Gorkum is chauffeur op een van de bijzondere machines van Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout. Een Ginaf met een telescoopkraan die tot 32 meter hoogte takken kan vastpakken en vervolgens kan afzagen. In tegenstelling tot vroeger, toen de mannen tot hoog in de boom kommen met zagen en bijlen, gaat dat tegenwoordig gewoon met een truck en een joystick. Vandaag staat het kappen van acht bomen in de gemeente Tilburg op het programma.

Volvo FH Aero

De volledige line-up staat geparkeerd bij Saracakis, de Griekse importeur en dealer van Volvo Trucks. De Grieken zijn truckliefhebbers pur sang. Zo heb ik me laten vertellen dat hier in verhouding de meeste FH16 4×2-trucks rijden. Vier verschillende trucks staan er vandaag op het programma. We rijden de vernieuwde FM, de FH Aero, de FH Electric Aero en het absolute vlaggenschip, de FH16 Aero met maar liefst 780 pk. Dat belooft wat.

Gijs Boss

Midden op de dag rijden we over een boerenpad in de buurt van het Duitse Erkelenz, waar Herman Heijnemans net 120.000 bloemkoolstekjes heeft afgeleverd bij een boer. Het heeft de afgelopen dagen keihard geregend en de weg is één grote modderpoel. Gisteravond was hij laat thuis en heeft hij zijn Renault T 480 DE13 Turbo Compound niet kunnen wassen. „We rijden straks even langs de wasstraat in Venlo”, zegt hij monter, terwijl hij omzichtig om een grote plas heen loopt.

Truckstar EV-Event

Voor de tweede keer organiseerde Truckstar een EV-dag en sinds de vorige keer, een jaar geleden, is er veel veranderd. Zo hebben we dit keer de beschikking over grote trucks van vier merken, twee van Volvo, twee van Mercedes, twee van Scania en één van Renault. Scania heeft voor de gelegenheid de allernieuwste Scania 40R-trekker uit Zweden laten aanrukken. Renault heeft gezorgd dat de nieuwe E-Tech T Elektrisch tijdens zijn Europatoer ook de EV-dag in Asten aandoet.