30 km/h
| 16:42 | Arjan Olsthoorn

Amsterdam maakt zich op voor max 30 km/h in de stad

Deze week starten de werkzaamheden voor de invoering van maximaal 30 kilometer per uur in de stad. Dat gaat gemoeid met het aanpassen van de wegbelijning en het plaatsen van ongeveer 4.400 borden. Op vrijdag 8 december gaat op de meeste wegen in Amsterdam de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur.

Vanaf maandag plaatst de gemeente de eerste borden op de toekomstige 30-kilometerwegen, waar nu nog 50 gereden mag worden. Op de borden zit tijdelijk een sticker met de boodschap ‘8 december hier 30km/u’. De sticker wordt in de nacht van donderdag 7 december op vrijdag 8 december verwijderd. Op deze wegen geldt dan een nieuwe maximumsnelheid.

Extra lijnen 50-kilometerwegen

In de komende weken wordt op de wegen die 50 kilometer per uur blijven extra belijning aangebracht. Zo is het verschil tussen een weg waar je straks 30 moet rijden en wegen die 50 kilometer per uur blijven duidelijk.

Persrichels

Om het openbaar vervoer zo goed mogelijk door te laten rijden, worden op sommige plekken aparte OV-banen aangelegd. Hier mag het openbaar vervoer 50 kilometer per uur blijven rijden. Het verkeer op de naastgelegen rijbaan mag maximaal 30 rijden. De gemeente legt op deze locaties persrichels. Dit zijn banden die de OV-baan scheiden van de rijbaan.

Vanaf 8 december rijd je op 80 procent van de wegen in Amsterdam maximaal 30 kilometer per uur. Hoe hard je waar mag rijden, staat bij elke straat duidelijk aangegeven met verkeersborden. Wil je weten waar je maximaal 30 moet rijden vanaf 8 december? Kijk op amsterdam.nl/30km voor meer informatie en de kaart.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie