Oxygen
| 14:56 | Robert Servaas

Renault Oxygen prototype in Amsterdam

Renault Trucks heeft prototype Oxygen volop in ontwikkeling. In oktober 2024 zal in Amsterdam een tweede versie van deze elektrische truck voor stadslogistiek worden getest. Deze variant met koelunit is ontworpen met steun van Renault Trucks Nederland en in samenwerking met supermarktketen Jumbo en SVZ.

Als referentiestad voor duurzame mobiliteit is Amsterdam de ideale locatie voor het Oxygen-project. Na Parijs en Lyon start Renault Trucks een nieuwe testfase voor zijn elektrische stadsvoertuig in de Nederlandse hoofdstad. Voor deze nieuwe fase, die begint in oktober 2024, werkt Renault Trucks samen met Jumbo en SVZ.

Jumbo is de op één na grootste supermarktketen van Nederland. Met meer dan 700 winkels in Nederland en België staat het bedrijf letterlijk midden in de samenleving. Als familiebedrijf voelt Jumbo zich verantwoordelijk voor de wereld om zich heen en wil waarde toevoegen voor de huidige en toekomstige generaties. Voor de aanvoer van verse producten naar de winkels in Nederland is transportpartner SVZ verantwoordelijk.

Stadstruck

Omdat de truckfabrikant en zijn partners hun milieu-impact zoveel mogelijk willen beperken, hebben ze hun krachten gebundeld voor het opzetten van een passende stadslogistiek met een nieuwe 26-tons experimentele elektrische stadstruck die in de Nederlandse zero-emissiezones mag rijden. Dit is belangrijk, want vanaf 1 januari 2025 mogen Nederlandse gemeenten zones aanwijzen waar alleen zero-emissie voertuigen mogen rijden om de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden te verminderen.

Lees ook: Cornelissen Groep opent laadplein voor trucks in Tilburg

In tegenstelling tot de eerste test in Frankrijk met het logistiek bedrijf Geodis, zal deze truck tijdens de testfase van zes maanden geen droge maar gekoelde producten geruisloos, zonder vervuilende uitstoot vanaf het distributiecentrum naar de Jumbo supermarkten in hartje Amsterdam brengen.

Prototype

Het prototype van de truck werd gebouwd in de fabriek van Renault Trucks in Blainville-sur-Orne – de eerste Europese fabriek waar sinds 2020 elektrische trucks in serie worden geproduceerd. De Oxygen is ontwikkeld door Renault Trucks en 17 partners. Dit moderne voertuig is speciaal ontworpen voor de stad. Voor optimale veiligheid heeft de Oxygen een cabine met lage instap en een grote voorruit waardoor de chauffeur een uitstekend zicht heeft ter hoogte van de overige weggebruikers. Meerdere camera’s vervangen de spiegels voor een 360° zicht. Om het comfort en de veiligheid van de bestuurder te verbeteren, is de passagierszijde voorzien van een schuifdeur. De bestuurder kan zowel aan de rechter- als aan de linkerkant in- en uitstappen, wat gemakkelijk is dankzij de lage instaphoogte van de cabine. De laadruimte is geschikt voor het vervoer van 25 rolcontainers. De actieradius bedraagt 150 km, aangepast aan de dagelijkse leveringen door SVZ aan Jumbo in Amsterdam.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie