Gryphus
| 11:05 | Bert Mateboer

Scania levert laatste van 3065 Gryphus trucks aan Defensie

Binnenkort verlaat de laatste Scania Gryphus het terrein van Scania Production Zwolle en markeert daarmee een intensieve periode van bijna 7 jaar waarin 3.065 voertuigen met verschillende specificaties werden geproduceerd.

Nu ligt de nadruk grotendeels op de service en het onderhoud van de voertuigen. Hiervoor hebben Defensie en Scania een hybride prestatiecontract ondertekend waarin Scania garant staat voor een optimale inzetbaarheid van het wagenpark. In het servicecontract zijn unieke afspraken gemaakt voor een verregaande samenwerking tussen medewerkers van Defensie en Scania. Zowel bij Scania Production Zwolle als de dealerorganisatie van Scania Nederland en alle toeleveranciers heeft deze order een boost gegeven aan de werkgelegenheid.

Order

In 2017 plaatsten Defensie en Scania de handtekeningen onder de overeenkomst voor de levering van 2.037 2-, 3- en 4-assige All Wheel Drive trucks met laadvermogens van 5 en 10 ton, en trekkers voor zeer uiteenlopende toepassingen. Dit als onderdeel van het DVOW programma (Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen). De basis van de voertuigen wordt gevormd door het modulaire concept van Scania. In 2018 werden als eerste batch de Scania Gryphus 6×6 lesvoertuigen geproduceerd en afgeleverd aan Defensie. Daarna heeft Defensie ook twee keer gebruik gemaakt van een optie om het aantal voertuigen te verhogen. Uiteindelijk zijn er 3.065 trucks geleverd aan Defensie. De voertuigen worden ingezet bij de volgende onderdelen van Defensie: de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marechaussee en het Defensie Ondersteunings Commando.

Pantsercabines

De initiële order omvatte tevens de levering van een significant aantal pantser-wisselcabines. Bij inzet van de voertuigen in risicovolle gebieden kunnen deze cabines gemonteerd worden om de inzittenden te beschermen tegen projectielen, landmijnen en bermbommen. De veranderde geopolitieke situatie in de wereld vandaag de dag heeft ertoe geleid dat deze order werd uitgebreid. Deze cabines zijn centraal opgeslagen en kunnen snel worden geplaatst en ingezet.

Lees ook: Bijzondere Scania’s voor vliegbasis Gilze-Rijen en Deelen

State Owned Workshop

Voor de Gryphus werd een extra stap gezet. Niet alleen kan service en onderhoud plaatsvinden in een van de 22 gespecialiseerde Scania werkplaatsen in Nederland, maar ook in State Owned Workshops (SOW) op defensieterrein onder Scania toezicht. Hier sleutelen defensiemonteurs aan de Gryphus onder leiding van een Scania Supervisor, gebruikmakend van Scania systemen en onderdelen. Als onderdeel van het servicecontract traint Scania op continubasis defensiemonteurs om zelfstandig onderhoud uit te voeren. Bijvoorbeeld als Defensie in gebieden optreedt waar het te onveilig is voor Scaniamonteurs.

Tevreden

Vanuit Scania wordt uiterst tevreden teruggekeken op de periode van productie. Nu kijkt men en vooruit naar de samenwerking om alle voertuigen inzetbaar te houden. Managing Director Scania Nederland Janko van der Baan: “Ik heb in 2017 uit naam van geheel Scania het contract met Defensie mogen ondertekenen. Ik ben trots op wat er sindsdien allemaal is gebeurd. Ik dank alle collega’s – en dat zijn er heel veel – die aan de productie van deze voertuigen hebben bijgedragen. Nu ligt de bal bij alle servicecollega’s in het land, en tijdens missies over de grenzen, bij onze collega’s in het buitenland, om het wagenpark optimaal te servicen en inzetbaar te houden. Daarvoor staan wij met z’n allen garant.”

3 Reacties
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie