| 11:19 | Bert Mateboer

Werken met rolcontainers: code rood

Wie niet op een goede manier met rolcontainers te werk gaat, loopt grote kans op rugklachten. In Truckstar nummer 10 besteedt de redactie aandacht aan het werken met rolcontainers. Als je het goed doet, hoeft het geen centje pijn op te leveren.

Weinig ‘hulpmiddelen’ voor chauffeurs worden zo verwenst als de rolcontainer. Vooral chauffeurs in de distributie verplaatsen er dagelijks tientallen. In een volwassen oplegger passen met gemak 55 rolcontainers. Die moeten er bij het distributiecentrum in en bij de winkel weer uit en dat soms drie of vier keer per dag. Dat vergt best wat van de conditie van een chauffeur. Voor het werken met rolcontainers geldt code rood: je loopt risico op fysieke overbelasting.

Je kunt je een ongeluk sjouwen met rolcontainers

Om overbelasting te voorkomen hanteert het Sectorinstituut Transport en Logistiek als vuistregel een trek- en duwkracht van 30 kilogram bij het op gang brengen met twee handen en een kracht van 20 kg voor het op gang houden van de container. Voor vrouwen is dat pakweg 5 kg minder.

In het algemeen gelden de volgende regels:

– Trek de rolcontainer niet;
– Duw de rolcontainer niet met gebogen rug;
– Duw met een rechte rug, haal de kracht uit je benen, zet je hele lichaamsgewicht in;
– Plaats je handen niet te laag of te hoog;
– Pak de container op borsthoogte beet om hem te verplaatsen.

Voor informatie over het goed werken met rolcontainers heeft het Sectorinstituut een brochure samengesteld die te vinden is op de site stlwerkt.nl: Gezond-werken-met-rolcontainers

Terug naar Truckstar nieuwsoverzicht

1 Reactie
  1. Veel chauffeurs trekken tijdens het lossen twee rolcontainers tegelijk over straat. Dit doen zij, omdat als zij volgens het protocol te werk gaan, de rit niet binnen de gewenste tijd af krijgen.

    Het werk moet makkelijker en lichter gemaakt worden door te gaan werken met aangepaste Electrische Pallet Truck’s. (EPT)

    Dan werk je aan duurzame inzetbaarheid van de medewerkers en wordt het werk ook toegankelijker voor een grotere groep.
    Hierbij te denken aan vrouwen, die vaak op langere termijn afhaken, omdat het werk te zwaar blijkt.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie