veiligheidssystemen
| 10:22 | Arjan Olsthoorn

DAF voegt veiligheidssystemen toe aan nieuwe trucks

Vanaf 7 juli 2024 worden tal van nieuwe veiligheidssystemen voor vrachtwagens verplicht voor nieuw afgeleverde trucks in Europa. Deze nieuwe veiligheidssystemen zijn bij de Eindhovense truckfabrikant vanaf januari 2024 standaard op elke DAF XB, XD, XF, XG en XG⁺.

De nieuwste generatie Advanced Emergency Braking System (AEBS) maakt gebruik van zowel een radar als een camera en kan nu ook volledig autonoom een noodstop maken. Zo kan een aanrijding met kwetsbare weggebruikers vóór het voertuig worden voorkomen. De nieuwe Drive-off Assist functie maakt gebruik van een extra radar. Het waarschuwt de chauffeur voor kwetsbare weggebruikers dichtbij de truck als het voertuig stilstaat of wegrijdt.

Waarschuwing bij te hard rijden

De Event Data Recorder legt beelden en gegevens vast wanneer de AEBS-remwaarschuwing wordt geactiveerd en de DAF Side & Turn Assist waarschuwt voor voetgangers, fietsers of voertuigen die zich in de dode hoek van het voertuig bevinden, ook als dat helemaal aan het einde van de trailer is.

Verder wordt elke Nieuwe Generatie DAF uitgerust met Speed Limit Recognition. Dat systeem informeert de chauffeur over de actueel geldende maximum snelheid en waarschuwt als te snel wordt gereden. Het Lane Departure Warning System helpt gevaarlijke situaties te voorkomen door te waarschuwen voor mogelijk onbedoelde rijstrookwisselingen.

Rear view camera

De Rear View Camera laat op een display in de cabine zien wat aan de achterzijde van de truck gebeurt. De (optionele) High Beam Assist dimt automatisch het grootlicht bij tegemoetkomend verkeer of verkeer op de eigen rijbaan. Een functionaliteit die uit vorige DAF-voertuigen is overgenomen, is het Emergency Stop Signal, dat andere weggebruikers met knippende alarmlichten waarschuwt indien de truck sterk afremt.

Lees ook: DAF presenteert XB als opvolger van LF

Ook wordt een aantal nieuwe zaken geïntroduceerd om de veiligheid van de chauffeur te vergroten. De nieuwe DAF Drowsiness Detection beoordeelt de alertheid van de man of vrouw achter het stuur en waarschuwt als een pauze nodig is. Verder kunnen trucks worden voorbereid op de montage van een Alcohol Interlock. Dit maakt de installatie mogelijk van een hulpmiddel dat de motor alleen laat starten na een negatieve alcoholtest.

5 Reacties
 1. Vind het zeer hinderlijk al die piepjes trillingen flikker lichtjes
  Maar er zijn v d bureaucratische weldoeners die denken iets toe te voegen
  Maar uiteindelijk de verkeersonveiligheid te vergroten
  Doordat chauffeurs overbelast zijn door alle systemen die piepen
  Trillen en onnodig remmen Persoolijk ervaren vluchtheuvels met verkeersborden Gaat auto geheid remmen flauwe bochten met verkeersborden Gaat ie ook hard remmen. Met een nat wegdek gaat hele combinatie scharen. Persoonlijk ervaren Maar al bouwen ze er nog meer
  Zogenaamde veiligheidssystemen op Prima. Als ze maar een knop
  Toevoegen waardoor je in een keer alle systemen kunt uitschakelen
  Dat is de beste weg. Weet nu al wat meest gebruikte knop word 👍

 2. Als oud DAF medewerker, 1958-1982, maar nog steeds DAF man in hart en nieren, is de bevordering van de veiligheid van de weggebruiker heel belangrijk ! Echter zien wij dat allerlei slimme systeem ontwerpers zich uitputten in details zonder ooit zelf in een truck te hebben gereden en dus niet de praktijk ervaring van de chauffeur hebben en zich niet beperken tot de noodzakelijke informatie die je als chauffeur nodig hebt! Dit verschijnsel, ver verwijderd van de dagelijkse praktijk en wat je echt aan. Informatie nodig hebt, treedt overal op. Het steeds maar onnodig updaten van computersystemen, software, telefoons etc is een leuk verdienmodel voor de leveranciers maar een voortdurende bron van ergenis en verwarring voor de gebruikers. Met de chauffeur meerijden en zijn opmerkingen opnemen in het ontwerp is zonder meer vereist en een voorbeeld van de goede communicatie tussen ontwerper en gebruiker.

 3. leuk dat alcohol slot alleen als je een paar biertjes heb gedronken kun je niet even je accu’s opladen s avonds of je airco aanzetten om snel af te koelen als het heet is wan tdan wil die niet starten handiger zou zijn dat je wel de motor kunt starten maar niet kunt wegrijden

 4. Al die waarschuwingen en meldingen….
  Gecombineerd met de rijondersteuning voor zuinig rijden word ik straks helemaal gek van al dat gezeik aan mijn hoofd.
  Je hebt straks geen tijd meer om met het verkeer bezig te zijn, die meldingen eisen je aandacht op. Het kan te gek ook hè.

 5. de alcohol test is wel leuk alleen als je het weekend over staat of s avonds en je drink een paar biertjes en je wilt even de motor laten draaien om de accu op peil te brengen of de airco even te laten draaien om als het heet is om snel af te koelen kun je de auto niet starten omdat het alcohol apparaat aan geeft dat je te veel heb gedronken .het zo handiger zijn dat je wel kan starten maar niet weg kan rijden

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie