elektrische kilometers
| 11:12 | Arjan Olsthoorn

Simon Loos rijdt 3 miljoen elektrische kilometers

In slechts één jaar tijd heeft logistiek dienstverlener Simon Loos het aantal elektrische kilometers ten opzichte van de negen jaar daarvoor verdubbeld. De teller kwam ineens boven de 3 miljoen elektrische km uit; een bewijs dat het CO₂-vrije transport een enorme vlucht heeft genomen.

In 2013 stuurde Simon Loos na een aantal tests de eerste elektrische vrachtwagens de weg op. Voor de branche was dat zeer vooruitstrevend. Hoewel de hybride en volledig elektrische personenauto’s toen al duidelijk in opkomst waren, gold dat nog niet voor het zware transport. Er moest veel worden uitgezocht en ervaren. De ontwikkelingen gingen door, de techniek werd steeds beter en nu kan de transporteur melden dat er eind dit jaar zeker vijftig e-trucks zullen rondrijden. Daarmee is het bedrijf een koploper in de distributiesector.

Nieuwe mijlpaal

Met een uitdijende vloot is het logisch dat het aantal afgelegde kilometers op de batterij groeit. Maar dat het zo snel zou gaan, had Simon Loos niet kunnen voorspellen. “In de eerste negen jaar – tussen 2013 en mei 2022 – haalden we 1,5 miljoen elektrische kilometers. Voor ons was dat een mijlpaal om echt even bij stil te staan. Maar een jaar later, in mei 2023, hadden onze e-trucks alweer de volgende 1,5 miljoen km bij elkaar gereden. Het betekent dat we nu al dik over de 3 miljoen zitten”, vertelt wagenparkbeheerder Wim Roks.

Lees ook: Mercedes presenteert nieuwe eActros

Chauffeurs enthousiast

De e-trucks worden verspreid over het land voor diverse soorten transport ingezet. Zo zijn ze ideaal voor de horeca- en winkeldistributie in de binnensteden van onder meer Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Maar ook voor langere ritten gebruikt Simon Loos steeds vaker oplaadbare trucks. En kort geleden vond de eerste succesvolle proef plaats met een LZV. De chauffeurs die overstappen op elektrisch rijden krijgen een speciale training. Hun ervaringen zijn positief; de e-truck is muisstil en heeft veel trekkracht. Alleen in het laden op openbare laadplekken moeten nog flinke stappen worden gemaakt. Maar met het huidige tempo van innovatie verwacht het bedrijf dat daar snel verbetering in komt.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie