Tankstations niet bevoorraad in België
| 13:49 | Boudewijn Bos

Tankstations niet bevoorraad in België

De chauffeurs in België staken al voor de vijfde dag oprij en zijn nog niet van plan te stoppen. Tankstations dreigen met een tekort aan brandstof te zitten.

De chauffeurs staan nog altijd op de vluchtstrook en daarmee blokkeren onder meer de toegang tot de brandstofdepots in Henegouwen en Luik. Daardoor hebben meerdere tankstations in de omgeving problemen met de bevoorrading.

“Vandaag kunnen we rekenen op de voorraad die nog in onze eigen depots aanwezig is. Maar als de blokkades blijven duren, zijn we genoodzaakt om brandstof in Antwerpen of Brussel te halen”, zegt Olivier Neirynck van Brafco, de Belgische federatie van brandstofhandelaars.

De dupe door blokkades 

Onschuldige automobilisten staan door de Franstalige Belgen al vroeg in de file. Zij zullen als het tegenzit op korte termijn niet meer kunnen tanken door de blokkades. VTM-Nieuws interviewt de chauffeurs ter plekke: “In België is er geen andere optie dan protesteren.” Zegt actievoerder Herve Bourguignon. “Het is de enige mogelijkheid om aandacht te krijgen voor de problemen. In Vlaanderen wordt geen actie gevoerd omdat er daar betere voorwaarden zijn dan hier.” Vliegveld Charleroi kent hetzelfde probleem. Chauffeurs van vrachtwagens die vliegtuigen bevoorraden worden er niet door gelaten waardoor een tekort aan kerosine dreigt.

Tankstations niet bevoorraad in België
In vorig bericht deed een Nederlandse eigen rijder verslag aan ons: “De truck links bovenin beeld van Janssen, de beste man was het zat, draaide ‘m rond en ging weer huiswaarts. Hij komt daar vooraan, ineens allemaal gele hesjes om die auto heen en hij kan ‘m mooi half in de middenberm, half op de linkerbaan parkeren. Vrijheidsberoving is het.”

Onschuldig zijn ook sommige medechauffeurs die niks met de stakingen te maken (willen) hebben. Een eerder voorbeeld staat in één van onze eerdere berichtgevingen: Nederlandse chauffeurs muurvast in België

Bedrijven opgesloten

Onder andere distributiecentra’s in Gellingen zitten ‘opgesloten’ door de stakende chauffeurs. De vrachtwagens van Colruyt Group bevoorraden ruim 4000 supermarktketens in België maar komen nu niet verder dan de wegen rondom Gellingen. Het is een groot probleem want niet alleen worden de supermarkten niet bevoorraad, de verse producten liggen nu te rotten en dat kost geld. 

Vandaag de dag: Brussel

De actievoerende vrachtwagenchauffeurs zijn al vanaf 8.30 uur verkeershinder aan het veroorzaken op de E40 vanaf Ternat richting Gent. Ze hebben de snelweg in Affligem verlaten en zijn toen richting Brussel de E40 opgereden. “Ze blokkeren één rijstrook. Er is wat filevorming ter hoogte van Affligem. De vertraging kan weer oplopen”, stelt het Verkeerscentrum.

Aanvankelijk reden de vrachtwagens traag over de drie rijstroken richting Gent, waardoor andere bestuurders hen niet voorbij konden. In de andere richting ontstond een kijkfile. De wegpolitie kwam ter plaatse. “Waarschijnlijk onder hun impuls kwam één rijstrook vrij. De politie is hen aan het begeleiden”, luidde het bij het Vlaams Verkeerscentrum.

De vrachtwagens verdwenen in Affligem van de snelweg, waarna de file snel verminderde. Maar vervolgens reden ze de snelweg opnieuw op richting Brussel. 

België coulant met naleving tol

Nederlandse chauffeurs vast in Belgische blokkades

TLN: tolchaos in België

Belgische tolchaos vanaf 1 april

Geen uitstel Belgische tol

TLN eist uitstel Belgische tol

TLN wil uitstel tol België

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

 


Meepraten? Schrijf hier jouw reactie