| 11:10 | Arjan Olsthoorn

Noorse leger neemt Scania tankwagens in gebruik

Het Noorse leger heeft de eerste acht van in totaal 38 nieuwe brandstoftankwagens van Scania in ontvangst genomen. Deze nieuwe tankwagens zullen worden ingezet op legerluchthavens in het hele land.

State-of-the-art Scania-brandstoftankwagens zullen nu de plaats innemen van 35 tot 50 jaar oude tankwagens op Noorse militaire luchthavens. De nieuwe tankwagens zijn gebouwd op basis van de Scania P460XT en worden geleverd als zowel 4×2 trekkers met oplegger als 6×4 normale chassis. Ze hebben respectievelijk een laadcapaciteit van 35.000 en 20.000 liter.

‘Single fuel’-concept

De motoren die in deze voertuigen worden gebruikt, zijn de 13-liter motoren van Scania. Volgens het ‘single fuel’-concept van het leger zijn de voertuigen voorbereid om op de brandstof F-34 van het leger te rijden, dezelfde brandstof die wordt geleverd aan de vliegtuigen. Dit verhoogt de paraatheid.

De voertuigen zijn uitgerust met de Scania GRSO905-versnellingsbak en Opticruise. Om de voertuigen zo robuust mogelijk te maken, heeft het leger gekozen voor parabolische bladvering. Aan de buitenkant is het XT-uitrustingsmodel gekozen, met onder andere een verhoogde bodemvrijheid met een beschermplaat, een stalen bumper en lampbeschermers.

Comfort is belangrijk

Voor het leger stond het comfort van de chauffeurs en gebruikers centraal tijdens de ontwikkeling. Daarom is gekozen voor premium bestuurs- en passagiersstoelen, airconditioning, een extra verwarmingssysteem en een DAB-radio om het dagelijks leven van het grondpersoneel zo comfortabel mogelijk te maken.

De eerste levering vond plaats in augustus toen Scania de eerste vier semi-tankwagens aan het leger overhandigde. Deze zijn in gebruik genomen op de Ørland luchtmachtbasis. Tijdens een overdrachtsceremonie op 18 oktober in Sessvollmoen werden de volgende vier tankwagens, klaar voor gebruik, overgedragen aan het leger. Deze zullen worden gestationeerd in Evenes. De voertuigen worden geleidelijk voltooid en de laatste worden in 2025 overgedragen.

“Ondanks tegenslagen is het project over het algemeen zeer succesvol geweest”, zegt Max Nensén, Defence Product Manager bij Scania Noorwegen.

25 jaar levensduur

De nieuwe brandstoftankwagens voor het leger zullen gedurende lange tijd worden geëxploiteerd en onderhouden. Scania en de materieelafdeling van het Noorse leger hebben gedurende het hele projectproces nauw samengewerkt om de behoeften en eisen van het leger in kaart te brengen, wat de basis heeft gelegd voor de ontwikkeling van de voertuigen en opbouw.

Lees ook: Volvo Defense levert trucks aan Estland en Letland

Toen het eerste voertuig klaar was, heeft Scania als totaalleverancier de systemen grondig getest en gecontroleerd of aan alle eisen van het leger was voldaan. Het leger heeft samen met hun gebruikers van de uitrusting ook de systemen getest en gecontroleerd. Deze tests hebben geleid tot aanpassingen en wijzigingen in het ontwerp die zijn geïmplementeerd in de rest van de productie. Op deze manier krijgt het leger een systeem dat aan hun behoeften voldoet voor de komende 25 jaar.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie