FH16 550 voor eigenrijder van der Ham
| 16:28 | Korneel Luth

FH16 550 voor eigenrijder van der Ham

Dit weekend kreeg Hessel van der Ham een nieuwe FH16 550 afgeleverd: een uitgekiende eigenrijders-truck.

Over twee weken komt Truckstar 04/2015 uit: een eigenrijders-special, waarin we heel veel aandacht besteden aan het eigenrijderschap. Als opmaat daartoe hebben we alvast een voorbeeld van een slimme eigenrijder die een uitgekiende en mooie nieuwe trekker in gebruik heeft genomen.

Weinig aan het toeval overgelaten

Hessel van der Ham kreeg zaterdag 7 maart zijn nieuwe Volvo FH16 550 voorloopas-trekker. Op het eerste gezicht een keurige, strakke truck. Maar wie verder kijkt, en vraagt, komt erachter dat Hessel weinig aan het toeval heeft overgelaten.

Hessel: “Momenteel rij ik in de containers, en daar is dit een perfecte truck voor. Euro 6, dus ik kan zonder problemen op de Tweede Maasvlakte komen. Maar de truck is ook helemaal ADR-uitgerust. En zelf heb ik ook alle ADR-papieren, inclusief tank”.

“Ik heb er tevens een zwaartransport-trekker van laten maken, inclusief de kisten tegen de achterwand. Ik kan wel op één paard gaan wedden, maar in de markt van tegenwoordig moet je opvallen”, aldus Hessel.

FH16 550 voor eigenrijder van der Ham
Geen problemen met zware containers of andere zware taken dankzij de 16 liter motor en voorloopas.

FH16 550 voor eigenrijder van der Ham
Qua opbouw is de auto zeer uitgekiend met een volledige ADR-uitrusting en zwaartransport-kisten.

Opvallen

Opvallen doet niet alleen Hessel zelf. De truck doet dat ook, en vooral door het af-fabriek rood gespoten chassis en de rode kisten en wielnaven. Hessel: “Dit felle rood is een frisse kleur. Dat valt op! De trucks van mijn laatste werkgever hadden ook zo’n mooi rood chassis, dus daar is het idee vandaan gekomen.”

Hessel is sinds 1997 eigenrijder en had als eerste truck een Volvo FH16 470. “Ik ben begonnen met rijden op Italië. Daar laadde ik altijd tegeltjes terug, zware vrachten, en om niet zo op te vallen in de bergen – om een beetje mee te komen met het verkeer, wilde ik genoeg vermogen.”

Hessel vervolgt: “Die auto is me enorm goed bevallen. Ik heb er 1,6 miljoen kilometer mee gereden. Daarna kwam mijn vorige truck: een FH 540 XL Globetrotter. Die stond op 825.000 kilometer en daar was ik prima tevreden mee. Maar de regering gooide roet in het eten met de Tweede Maasvlakte, want dat was een Euro 4-auto.”

Meedenken

Gedwongen om te investeren in een nieuwe truck, vroeg Hessel bij vier merken offertes aan. “Ik rij graag Volvo, maar ik zou ook goed met een ander merk kunnen rijden want dat zijn ook goede trucks. Maar de verstandhouding met dealer Van Dijk Trucks in Culemborg is erg goed. En dat telt voor mij.”

“Tijdens de opbouw heb ik de monteurs er ook bij betrokken, en gevraagd wat zij mooi vinden. Dat wordt door de monteurs echt gewaardeerd, dat ze mee kunnen denken; er is gewoon een goede klik.”

Echte eigenrijderstruck

En zo staat er een strakke, nette en stoere eigenrijders-truck, waar Hessel niet alleen goed mee kan werken, maar ook nog eens alle kanten mee op kan. De truck past daarmee prima in het plaatje van de flexibele en inventieve eigenrijder van vandaag de dag. Over die eigenrijder lees je – zoals gezegd – over twee weken alles in Truckstar 04/2015: onze eigenrijderspecial.

FH16 550 voor eigenrijder van der Ham
Netjes en strak; hier kun je als eigenrijder prima mee voor de dag komen.

FH16 550 voor eigenrijder van der Ham
De rode wielnaven geven de truck bijna iets Engels.

Klik hier voor alle Volvo-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie