Zelfrijdende vrachtwagens in beeld
| 11:01 | Boudewijn Bos

Zelfrijdende vrachtwagens in beeld

Volvo Trucks stuurt zelfrijdende vrachtwagens de Belgische wegen op en gaat daarmee de test aan of het echt werkt.

Onderuit gezakt in de stoel, even een dutje doen of even een spelletje kaarten; Volvo Trucks begint volgende maand met de test. Zelfrijdende combinaties volgen hun voorganger waardoor zelf actie ondernemen bijna niet meer hoeft. Het gaat om een testproject waarbij trucks de snelheid en bewegingen van andere vrachtwagens volgen. ‘Platooning’ heet dat, meldt VTM Nieuws. Twee tot drie vrachtwagens kunnen hun ‘leider’ automatisch volgen, de bestuurders moeten dan enkel nog sturen.

België gaat de test aan

In april verschijnen deze zelfrijdende trucks op de Belgische wegen. “Spannend, want dat is een primeur,” staat er in het artikel van VTM-Nieuws. De trucks worden getest om ervoor te zorgen dat de verdere discussie over de wetgeving op gang kan gebracht worden. Bovendien bleek uit buitenlandste proefprojecten dat ‘platooning’ veiliger is, maar dat moet natuurlijk ook getest worden op onze eigen wegen.

Zelfrijdende vrachtwagens in beeld
Zelfrijdende vrachtwagen mengt zich in het verkeer. (VTM-Nieuws)

Veiligheid gewaarborgd?

De komst van de vrachtwagens roept heel wat vragen op. Bijvoorbeeld over de veiligheid op onze wegen. De testen in het buitenland hebben volgens Karin Genoe, van Belgisch Instituut voor Verkeersveiligehid, aangetoond dat het project voordelen oplevert voor de verkeersveiligheid. Dat niet alleen, want de trucks zorgen ook voor een betere doorstroming op de weg, en ze zijn beter voor het milieu.

Momenteel mogen er namelijk nog geen zelfrijdende voertuigen op onze wegen rijden. Daarom zal het volgens de woordvoerdster van Volvo Trucks, Krista Walsh, nog enkele jaren duren voor de trucks écht op de wegen zullen rijden. Het Belgisch wegennet heeft bovendien erg veel op- en afritten waardoor er bij ons wat meer moeilijkheden kunnen opduiken. Bruuske bewegingen door andere chauffeurs, bijvoorbeeld. Het testproject in april moet dus uitwijzen hoe de zelfrijdende vrachtwagens hierop kan inspelen.

VTM-Nieuws heeft op haar website een interessante video gepubliceerd waarin ook beelden te zien zijn van de zelf-rijdende trucks. Klik hier voor de video.


Foto: Twee vrachtwagens die de leider volgen. (VTM-Nieuws)
 

Klik hier voor al het Volvo nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie