| 12:06 | René Grünfeld

Voorzichtig over het spoor

Het aantal ongevallen op overwegen daalt, maar Prorail is nog lang niet tevreden. Een campagne moet vooral jongeren nog eens extra op de gevaren wijzen.

Volgens Prorail zijn er in de periode 2008-2015 in totaal 330 aanrijdingen op spoorovergangen geregistreerd. Zij kostten 98 mensen het leven en ruim twintig raakten zwaar gewond.

Vreemd genoeg vond het merendeel daarvan plaats op overgangen met bellen, lampen en spoorbomen. Automobilisten negeerden deze het vaakst (130 maal), gevolgd door brommers, fietsers en voetgangers (82). In 2015 waren er 33 aanrijdingen met een trein.

Campagne

Prorail is druk bezig om het aantal onbewaakte overgangen terug te dringen door ze te beveiligen of af te sluiten maar het feit dat veel aanrijdingen juist op bewaakte overgangen plaatsvinden, laat zien dat dit niet genoeg is. Daarom zet Prorail een voorlichtingscampagne op de rails en Jandino Asporaat treedt op als gezicht van ‘Doe ‘t veilig’.

Volgens de spoorbeheerder verongelukken veel jongeren doordat ze afgeleid zijn door hun mobiele telefoon en doordat ze oortjes dragen, met als resultaat dat ze noch de bellen, noch de trein horen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie