| 12:31 | René Grünfeld

LZV-proef Wallonië van start

Het heeft even geduurd, maar nu begint ook in het Franstalige deel van België een LZV-proef.

Net als in Vlaanderen (dat hiertoe al eerder besloot) en in Nederland gaat het om de inzet van zogeheten  ecocombi’s met een maximale lengte van 25,25 meter en een gewicht tot 60 ton. De proef begint op 1 januari 2017 en inschrijving voor deelname is open per 1 november, heeft de Waalse minister van Openbare Werken en Verkeersveiligheid, Maxine Prévot, het afgelopen weekeinde laten weten. De proef gaat acht jaar duren, maar Prévot wil de testresultaten jaarlijks bespreken.

Gelijke regels

In eerste instantie werd de proef al in 2015 aangekondigd, maar er waren verschillen van inzicht tussen het Vlaamse en Waalse gewest. Bovendien waren de eisen die de Vlaamse deelregering aan potentiële deelnemers stelde, te streng. Daardoor was er niet veel animo onder de transportondernemers.

Wel hanteren beide gewesten min of meer dezelfde regels: zo mag er geen lading wegvloeien van spoor of water naar het wegvervoer, mogen er geen gevaarlijke stoffen mee vervoerd worden en zijn ook bulklading in tankwagens en dieren als lading taboe. Maar waar Wallonië het gehele snelwegennet wil openstellen, houdt Vlaanderen de Antwerpse Ring dicht – evenals delen van de Brusselse Ring en enkele andere snelwegvakken.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie