ruitenwissermotoren
| 13:43 | Arjan Olsthoorn

Volvo schenkt ruitenwissermotoren voor beademingsapparatuur

Op vraag van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) schenkt Volvo Trucks 102 ruitenwissermotoren. Doel is om deze motoren te gebruiken als motor voor beademingsapparatuur.

De Covid-19 epidemie zou kunnen leiden tot een groot tekort aan beademingsapparatuur in de ziekenhuizen. Diverse instanties zoeken hiervoor oplossingen. Een werkgroep van de VUB is begonnen met het ontwerpen van een low cost en snel te produceren beademingstoestel. Het team bestaat uit 35 multidisciplinaire ingenieurs. Het doel is om voor de verwachte piek van Corona-besmettingen, zo veel mogelijk beademingstoestellen in gebruik te hebben.

De filosofie in het project is het gebruiken van componenten die in grote getallen beschikbaar zijn in andere sectoren dan de medische, omdat deze al zwaar belast wordt op dit moment.

“We hebben de afgelopen week een grote variëteit aan motoren getest, en de . De motoren moeten beantwoorden aan zekere specificaties, zoals 40-50 RPM, 50W continue en een solide constructie met een stalen as die radiale krachten kan opvangen,” zegt Jonathan Sterckx, Team captain & Suspension Vehicle mechanics & Sponsoring VUB Racing. “De ruitenwissermotoren van vrachtwagens zijn sterker dan die van personenwagens.”

De beademingstoestellen moeten wel nog gecertificeerd worden voordat ze kunnen worden ingezet in de ziekenhuizen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met het UZ Brussel.

“Ruitenwissermotoren bleken goed te kunnen werken in deze unieke set-up”

“Verschillende bedrijven uit de vrachtwagen- en automobielsector hebben hun medewerking al toegezegd voor dit project. We zijn hun dan ook bijzonder dankbaar voor hun enthousiaste medewerking,” zegt Jonathan Sterckx.

De ruitenwissermotoren die wij schenken zijn afkomstig van een voorraad onderdelen van de Volvo FL6. Vanuit Volvo Group’s centrale onderdelenmagazijn in Gent werden de stukken met spoed verwerkt en bezorgd op 26 maart. We vinden dit een prachtige zaak” aldus Peter Himpe, Vice President Volvo Trucks Belux. “We hopen dat dit VUB project een inspiratie kan zijn voor meer steun om ook vanuit onze sector levens te kunnen redden.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie