| 11:55 | Bert Mateboer

Sterke toename aantal LZV’s

De LZV zit in de lift. Het afgelopen jaar zijn er maar liefst 400 nieuwe combinaties bijgekomen. Inmiddels zijn er bijna 1.800 LZV’s in Nederland in gebruik. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN). TLN verwacht een verdubbeling van dit aantal voor de komende jaren.

Langere en zware vrachtauto’s, ofwel LZV’s, bieden grote voordelen op het gebied van milieu en logistiek. Ze kunnen tot maximaal 50% meer lading meenemen en de CO2-uitstoot ligt tot 30% lager. Met bijna 1.800 LZV’s op de weg is Nederland, buiten de Scandinavische landen, koploper in Europa.

Dit jaar met LZV’s ook de grens over

De verwachting is dat het aantal ecocombi’s nog verder zal toenemen. De stijgende dieselprijzen zijn een belangrijke factor. Maar nog belangrijker is dat het straks mogelijk wordt om met LZV’s de grens over te steken naar Duitsland en België. De verwachting is dat het voor Duitsland nog dit jaar officieel geregeld wordt. Vlaanderen heeft al toegezegd in het kader van een nieuwe pilot ook LZV’s uit Nederland te zullen toestaan. Het wachten is nog op de startdatum voor de nieuwe proef.
Met de toetreding van Duitsland en Vlaanderen is er sprake van een enorme uitbreiding van het wegennetwerk waarmee de inzet van LZV’s ook voor veel internationaal opererende vervoerders grote efficiency en milieuvoordelen zal bieden.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie