Special – Trailers en Speciale Voertuigen 2011

 Speciale Voertuigen Special 2012

Speciale Voertuigen Special 2011

Hieronder zie je een selectie van de verhalen die in de Speciale Voertuigen Special van 2011 staan.

 

Groot alarm

 Speciale Voertuigen Special 2011
Als er op een raffinaderij brand uitbreekt is het direct groot alarm. De bedrijfsbrandweer van de BP-raffinaderij in Rotterdam is bij de aankoop van een nieuwe bluswagen daarom niet over één nacht ijs gegaan. Hun nieuwe Scania-blusmonster is zo’n twaalf meter lang, weegt 42 ton, staat op vijf assen en heeft een enorme mast, en uit de spuitmond komt een best beetje water, of schuim… 

Supercampers
Speciale Voertuigen Special 2011

Ja dat is even wat anders dan de gemiddelde Fiat Ducato of Peugeot Boxer met camper-opbouw: een dikke off-road camper op basis van een International, Volvo, MAN of Mercedes-Benz. Duitse bedrijven als Unicat en Hartmann bouwen – helemaal op maat – de meest waanzinnige campers op voor de spannendste off-road avonturen. Geen goedkope hobby, wel mooi!

Spoelen maar

Speciale Voertuigen Special 2011

Door onze riolen spoelen dagelijks enorme hoeveelheden narigheid, en de meesten van ons realiseren zich dat nooit, gelukkig maar ook. Bij Teeuwissen Rioolreiniging weten ze echter precies wat er zich onder de grond afspeelt, en wegspoelt. Met het vlaggeschip van de firma, een zware Volvo FM 480, kan een rioolbuis volledig gereinigd worden.

Huisjes hijsen

Speciale Voertuigen Special 2011

Alsof een dikke vijfasser nog niet genoeg is, hangen ze bij Van Hooft uit Hoevelaken geregeld een aanhanger achter de Ginaf van chauffeur Ruud van Drie. Bovendien staat er een zeer zware autolaadkraan achter de cabine, waar Ruud een apart hijsbewijs voor heeft. We gaan een dagje op pad met Ruud en zien wat er allemaal komt kijken bij het ‘huisjes hijsen’.

Treintje rijden


Speciale Voertuigen Special 2011
Hier in Nederland zijn we maar wat trots op onze LZV’s. In roadtrain-land Australië gaan ze nog een paar stapjes verder, en al helemaal op de niet-openbare wegen van de mijnbouwbedrijven in de outback. Daar kan alles, zo lijkt het als we deze zogeheten Pit Haulier van iets dichterbij bekijken. De truck heeft twee Cummins motoren van 750 pk, en een treingewicht van 580 ton. Goeiemorgen!

Relblusser

Speciale Voertuigen Special 2011Niet alleen een brand, ook een relletje moet soms geblust worden. Voor de wat grotere rellen heeft de politie zes unieke vrachtwagens klaar staan om met de waterkanons opstandige figuren in het gareel te spuiten. Van de buitenkant zien ze er imposant uit. Van binnen is het net een video-game, met een standaard Volvo-dashboard, want het zijn Terbergs. Overigens kunnen ze ook heel hard rijden, en dat zelfs op lekke banden.

Truck zoekt boer

Speciale Voertuigen Special 2011
Hij ziet eruit als een soort combine, maar in werkelijkheid is het een Iveco Trakker met 410 pk die door Veldhuizen flink onder handen is genomen. Dat het een handig ding is in bijvoorbeeld de maisoogst, staat buiten kijf. Over het uiterlijk van het apparaat lopen de meningen echter wel uiteen. 

Rommel in de trommel

Speciale Voertuigen Special 2011
Vuilniswagens – hoe nuttig ze ook zijn in onze maatschappij – overleven de tand des tijds vaak niet. Des te zeldzamer is deze waanzinnige DAF G1300DA van de gemeentereiniging van Groningen. De wagen kwam echter in 1961 in dienst bij de gemeente Vriezenveen, met Geesink roltrommel-opbouw. Via een korte omzwerving kwam de auto in Groningen terecht, en een team van de huidige milieudienst van de gemeente Groningen knapte de auto met zeer veel liefde op!