Ruilbeurs krijgt vervolg
| 12:15 | Truckstar Redactie

Ruilbeurs krijgt vervolg

De ruilbeurs van zondag 3 maart in Amsterdam krijgt een vervolg.

Enkele honderden bezoekers kwamen op de eerste Ruil & Modellenbeurs in Amsterdam af. Daarmee liep het niet storm, maar de aanloop was genoeg voor organisator Willem Kuiper om een vervolg te organiseren.

Die tweede ruilbeurs wordt gehouden op tweede pinksterdag 20 mei 2013 in de Ballesteroszaal van Borchland van 10.00 tot 16.00 uur. Diverse deelnemers zoals Mammoet, WSI,V8Power en de Mack Fanclub hebben toegezegd er weer te zijn.

De Ruil & Modellenbeurs in Amsterdam is een antwoord van Willem Kuiper op het ontbreken van een ruilbeurs in de omgeving van Amsterdam.

De toegang is 5 euro, dit is inclusief parkeren. Het tarief voor de tafelhuur is 15 euro per meter. Voor informatie kunt u bellen met Willem Kuiper: 06-53380394, of emailen op: willem.kuiper@kuiperabcoude.nl.

Informatie over de locatie en de route erheen vind je hier.

Ruilbeurzen-geschiedenis
Lange tijd waren er wel verschillende ruilbeurzen in en rond Amsterdam. Eind jaren zeventig was er behoefte aan een modelautobeurs op zondag. Er was sinds 1973 al een beurs op de zaterdagen in Driebergen van de Nederlandse Algemene Model Auto Club (kortweg NAMAC), maar een flink aantal mensen moesten op zaterdag werken en konden dus nooit naar zo’n beurs gaan.

In februari 1980 werd de Amsterdamse Modelauto Club (AMC) door George Herting opgericht, om in de even maanden een beurs op zondag te houden. De NAMAC hield zijn beurzen toen in de oneven maanden: januari, maart etc. De eerste AMC beurs werd gehouden op zondag 16 april 1980 in een bovenzaaltje van gebouw De Hoeksteen (Marcanti) naast de groentehallen op de Jan van Galenstraat te Amsterdam.
Reeds bij de tweede beurs, bleek dat er een grotere ruimte nodig was en werd de beurs gehouden in de grote zaal.

De beurs was op enig moment zelfs groter dan de NAMAC-beurs, ruim 100 tafelhouders en meer dan duizend bezoekers per beurs. In 1984 ging De Hoeksteen echter failliet en werd vanaf juni 1984 de AMC-beurs gehouden in het Hilton hotel in Amsterdam.

Goede periode
In deze periode gingen de zaken goed: naast de AMC-beurs was er een treinenbeurs, een poppenbeurs en een beurs voor oud speelgoed, iedere maand was er wel iets te doen. Eind 1985 bleek, dat het Hilton in hun grote zaal een casino ging vestigen en moest de AMC-beurs in januari 1986 opnieuw verhuizen.

Gelukkig had De Hoeksteen inmiddels een doorstart gemaakt met een nieuwe directie en kon de beurs daar in 1986 weer terecht. Behalve de grote zaal werd nu ook de foyer en een brede gang gebruikt, zo plaats makend voor nog eens 35 tafels.

Maar ook bij De Hoeksteen viel in 1991 het doek voor de AMC-beurs omdat het een partycentrum werd. Die party’s waren altijd op de zaterdagavonden, daardoor had het personeel geen tijd meer om de zaal voor 7:00 uur schoon te krijgen. Daar door moest de AMC-beurs weer verhuizen en werd er besloten de beurs voort te zetten in het Mercure hotel in amsterdam dat gunstig aan de A2 lag.

Inmiddels werd de beurs professioneel georganiseerd door een organisatiebureau. De beurs begon terug te lopen en was in 1999 niet rendabel meer. In 2000, inmiddels vervroegd pensioen, nam George Herting de beurs weer over.

Rond 2005 kreeg hij hulp van zijn nichtje Iris met de bedoeling dat zij de beurs na zijn 65-ste zou overnemen. Dit gebeurde op 19 december 2010, nadat de beurs inmiddels was verhuisd naar het Crown hotel in Hoofddorp heeft ze het volgehouden tot december 2012, jammer genoeg moest de stekker er toen uit.

Willem Kuiper zet de lange ruilbeurzen-traditie nu voort met een nieuwe serie beurzen op het Borchlandterrein.
  

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie