| 14:48 | René Grünfeld

Rondhout laden vanuit de cabine

Hiab kan nu een houtkraan met driedimensionale bediening vanuit de cabine leveren. Het systeem werkt met een vr-bril.

hivision-cabin-no-lines_office_66767

Hiab – een bedrijfsonderdeel van Cargotec – maakt het met de HiVision mogelijk om rondhout te laden en te lossen zonder dat de chauffeur zijn cabine moet verlaten. Dit is mogelijk door het gebruik van vier camera’s die, met elkaar, een driedimensionaal beeld vormen met een blikveld van 270 graden.

Als de chauffeur zijn Oculus virtual reality bril opzet, ziet hij alles naast en achter zijn truck alsof hij er zelf staat. Vervolgens kan hij de kraan met twee joysticks bedienen. Dat is niet alleen comfortabeler voor de kraanmachinist maar ook veiliger, stelt de fabrikant.

hivision-cover-no-lines_office_66766

Onderscheiding

Tijdens de afgelopen Bauma hebben 3.000 bezoekers het systeem leren kennen, zegt Hiab, en ruim duizend potentiële klanten hebben HiVision op proef gehad. In januari wordt het systeem, geschikt voor Loglift 118S en Jonsered 1188S houtkranen, ook daadwerkelijk leverbaar. Het concept is afgelopen juni in Duitsland onderscheiden met een innovatieprijs van het Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik (KWF). Hiab ziet de onderscheiding als de kroon op 50 jaar innovatie bij Loglift kraantechniek.

loglift-118s-hivision_pl16_002_argb_office_70047

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie