| 11:55 | Bert Mateboer

Levensreddend voertuig: flexHVC

In het kader van zijn afstudeerproject ontwierp student Johannes Schmutzler een flexHVC, een ‘Flexible Humanitarian Vehicle Concept’. Bij MAN zagen ze er wel wat in en bouwden ze een touringcar om tot flexHVC.

De flexHVC is een ‘all-terrain’ touringcar die kan worden ingezet om zieke of gewonde patiënten te vervoeren en dienst kan doen als mobiele hulpunit en operatiekamer in crisisgebieden.

Om het team van medewerkers in oorlogsgebieden de nodige bescherming te bieden, heeft het voertuig een gepantserde bodem en extra cabinebescherming. Via de grote centrale deur is de flexHVC eenvoudig en snel toegankelijk of – in geval van nood – te verlaten. Het is echter vooral de achterzijde van de flexHVC die de ware, specialistische achtergrond van het voertuig prijsgeeft. Daar biedt een railsysteem de mogelijkheid om twee ‘modules’ in het voertuig te laden.

Operatiekamer

De modules kunnen uiteenlopende uitrusting en features bevatten. Eén moduletype kan worden voorzien van zes bedden, waarmee de flexHVC ruimte biedt aan in totaal twaalf bedden voor het vervoeren van zieken of gewonden. Andere mogelijke modules voorzien in een volledig uitgeruste operatiekamer of medische basisuitrusting zoals die normaliter deel uitmaakt van een standaard praktijk. Het voertuig kan worden gebruikt als nood-operatiekamer die volledig mobiel is en dus niet gebonden aan een vaste locatie.

p-bus-man-flexhvc02

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie