Pas op voor nepagenten Italië
| 13:14 | Korneel Luth

Pas op voor nepagenten Italië

Transportondernemers en chauffeurs worden gewaarschuwd voor een bende nepagenten die actief is in Italië.

In Italië zijn de laatste tijd incidenten met nepagenten. Chauffeurs worden beroofd van hun lading en truck. Zowel het hoofdwegennet als onderliggend wegennet loopt men risico’s.

Chauffeurs worden aangevallen nadat ze gestopt zijn, na een stopteken van de nepagenten. Het gebied waar de bende actief ligt in het gebied Milaan – Turijn – Alessandria – Novara in Noord-Italië.

Waarschuwing voor nepagenten Italie
In dit gebied is een bende nepagenten actief die chauffeurs beroven van hun lading en truck. 

Wat te doen?

Het is voor chauffeurs belangrijk om kalm te blijven en vooral niet de held spelen. De bendes patrouilleren als neppolitie, nepdouane en andere nephandhavers. Bij een vermoeden dat het om nephandhavers gaat, is het belangrijk om gelijk 112 te bellen en te achterhalen of er inderdaad sprake is van een controle door politie of andere handhavers. Houd het voertuig in beweging en stop niet.

Rij naar de dichtstbijzijnde politiepost of plaats waar zich veel mensen bevinden en/of beveiliging is. Behandel signalen van andere weggebruikers dat er iets mis is met het voertuig extreem voorzichtig. Doe hetzelfde met het ongevraagd aanbieden van hulp door onbekende personen.

Waarschuwing voor nepagenten Italie
Duidelijke verschillen echte agenten en nepagenten (VID)

Ook in andere landen

Ook in andere landen gebeurt het vaak dat, vooral toeristen, de dupe zijn van nepagenten en hun praktijken. Het gebeurt vrijwel altijd ’s nachts.

België 2004: Nederlanders werden beroofd van hun geld wat ze in Luxemburg hadden opgenomen. Twee mannen toonden een politiebadge en vonden in de wagen de grote geldsom. Die namen ze ‘in beslag’. De bedriegers vroegen de ‘overtreders’ daarop om hen te volgen naar het politiebureau. De ‘agenten’ gingen er echter supersnel vandoor met het geld. De slachtoffers dienden een klacht in. De politie wil niet meedelen om welk bedrag het gaat.

Frankrijk 2015: De werkwijze is meestal identiek. In Frankrijk, vooral het zuidoosten van het land, worden toeristen en vrachtwagenchauffeurs midden in de nacht door een gewone auto met zwaailicht op de vluchtstrook tot stoppen gedwongen. Vaak stappen dan meerdere mannen uit, soms zelfs gekleed in een polo of overhemd met daarop ‘politie’ of ‘gendarmerie’. De Franse politie beklemtoont dat echte agenten altijd duidelijk gekleed gaan in een uniform en altijd in duidelijk herkenbare politieauto’s rijden. Routinecontroles worden vanwege veiligheid nooit uitgevoerd op de vluchtstrook. Wie door een normale auto met zwaailicht naar de vluchtstrook wordt geleid, doet er goed aan altijd door te rijden.

Duitsland 2008: Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur is in Duitsland door drie Duitse nepagenten beroofd van zijn wagen en lading. De Nederlandse chauffeur werd op de A40 onderweg van Venlo naar Erfurt op een parkeerplaats net over de grens bij Venlo onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen zijn lading af te staan. Die bestond uit computerapparatuur ter waarde van bijna een miljoen euro.TLN adviseert nadrukkelijk om gebruik te maken van beveiligde parkeerplaatsen.

Via de website  http://www.iru.org/transpark-app kunt je je route ingeven en beveiligde parkeerplaatsen lokaliseren.

Lees ook:

Training tegen criminaliteit

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie