Profielfoto - stekeltje
| 12:16 | Truckstar Redactie

Nostalgie in overvloed

Liefhebbers van oldtimers en bijzonder materiaal komen ogen tekort op het 35e Truckstar Festival.

Wil je een beeld krijgen hoe transportland Nederland er rond het oprichtingsjaar van Truckstar uitzag? Dan moét je een bezoek brengen aan het oldtimerplein! Tegenover de altijd imponerende Amerikaanse trucks staan traditiegetrouw de oldtimers. En dat lijken er ieder jaar wel meer te worden! Een bont gezelschap van losse trucks, bakwagens en trucks met opleggers brengt je mee naar andere tijden. Soms heel ver terug, soms dichterbij.

Profielfoto - tymen
Smetteloos wit en in nieuwstaat: deze fraaie Volvo F10

Restauratie

Zo brengt de fraaie Volvo F10 van het Belgische Hobbytrans uit Kortemark je mee naar de jaren rondom de oprichting van Truckstar: 1980. De eigenaar ervan poetst de laatste druppels van het plaatwerk af en vertelt dat de F10 twee maanden geleden is afgerond na een restauratieperiode van drie jaar. En het resultaat mag er zijn! Op een steenworp afstand stapt Richard Onderwater uit Barneveld net uit een knalgroene DAF 3300, die hij recent heeft opgeleverd. Richard is professioneel truckrestaurateur en er staan hier heel wat projecten van zijn hand.

Profielfoto - pb
Richard Onderwater heeft deze 3300 recent afgerond en stort zich weer vol overgave op een nieuw project

“Deze DAF heb ik mogen restaureren voor Abco Kievit, die ooit met een vergelijkbare truck zijn transportbedrijf is begonnen. De DAF komt uit Griekenland en was in erg slechte conditie, het was één grote puinbak. Het interieur was ‘ver95d’, oftewel aangekleed met interieurdelen uit de DAF 95 serie. Bovendien is het erg lastig om voor oudere DAF’s goede onderdelen te krijgen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Volvo”.

Profielfoto - DAFPoWeR
Ook het interieur is weer in originele staat

Chapeau!

Terwijl Richard een aantal details toelicht, komt Arie Spaansen, Mr. Oldtimer himself, aanwandelen. Hij onderwerpt de 3300 aan een kritische blik, stapt even in de cabine en schudt Richard de hand. “Netjes gedaan hoor”, volgt het eindoordeel. En dat laatste kan over zoveel schitterend gerestaureerde exemplaren gezegd worden. Chapeau!

24 en 25 juni Trucker & Country Festival Interlaken
Unieke trekker: deze Saurer uit Zwitserland

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie