Scania wil verkoop verdubbelen
| 10:33 | Korneel Luth

Wat een sfeertje ieder jaar!

Het Truckstar Festival, de grootste happening in transportland, is ook een weekend van ongekend goeie sfeer!

De dagen voordat de deelnemers op pad gaan naar hun jaarlijkse bijeenkomst vol gezelligheid op Assen, zijn gevuld met het tussen de ritten door wassen en poetsen van het rollend materieel. Van het verdelen van de taken en van wie wat meeneemt om het verblijf te veraangenamen op Assen. Wie het bier meeneemt en wie de BBQ zal aansteken. De vrouwen nemen veelal de huishoudelijke taken op zich.

Familiefeest

De kinderen klonteren samen bij de vrachtauto’s van hun vaders en scheppen op. Het hoort er allemaal bij, want het Truckstar Festival is vooral een familiefeest.

De Festivalpret begint al op de heenreis. Deelnemers spreken met elkaar af op parkeerplaatsen of bij benzinestations.  Anderen rukken in slagorde op in ferme konvooien. Met de zwaailichten aan en af en toe een zware bas uit de luchthoorns , want zo hoort het. De sfeer is opperbest in de cabines, het feest is al begonnen.

Wat een sfeertje ieder jaar!

De spotters

En dan zijn er de spotters, jong en oud en hier en daar in gezinsverband. Maar er zijn ook de eenlingen die met verbeten trekken op het gelaat alles trachten te registreren wat aan opgepoetst vrachtverkeer voorbijtrekt. In gezinsverband wordt gezwaaid. De senioren wijzen en vertellen welk merk er langs trekt aan de jongere telgen van het gezin.

Wat een sfeertje ieder jaar!
Bijna op de baan!

Op naar de baan

Het lange wachten in de lange rijen wordt verzacht doordat de mannen van het grote stuur even de handen schudden van eveneens ingelote collega’s. Er wordt op schouders gemept en kreten van herkenning geslaakt. Iedereen vindt alles super. Af en toe klinkt hoorngeschal of andere luide tonen uit de luchthoorns. Maar alleen als er geen motoragenten in de buurt zijn.

Als iedereen zijn plek heeft gevonden worden de tenten opgezet en de bankstellen afkomstig van de kringloop worden huiskamersgewijs neergezet. De vlam gaat in de pan en de sauzen en stokbroden komen tevoorschijn. De vrouwen keuvelen met elkaar en de mannen heffen bieren. De gelegenheids diskjockeys laten zich horen. Anderen nestelen zich zwijgzaam voor hun gepoetst en gewreven cabines en snuiven de sfeer op, twee dagen lang.

Wat een sfeertje ieder jaar!
Richting de plaats van bestemming, keurig de weg gewezen door de vrijwilligers van de chauffeursverenigingen.

Wat een sfeertje ieder jaar!
De laatste paar honderd meter, en dan nog een keertje achteruit, en de handrem erop!

Wat een sfeertje ieder jaar!
Vervolgens stijgt de sfeer alleen maar verder!

Wat een sfeertje ieder jaar!
En met overal muziek, komt het helemaal goed!


Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie