Nederlandse chauffeur gered van ramp-ferry
| 13:25 | Korneel Luth

Nederlandse chauffeur gered van ramp-ferry

Aan boord van de brandende ferry op de Adriatische Zee was een Nederlandse chauffeur maar die is ongedeerd van boord gehaald.

Op de brandende veerboot, de Norman Atlantic, bevond zich de Nederlandse chauffeur Joran de Vre van H. Verdijk Transport uit Boxmeer. Joran had in Griekenland gelost en was met de ferry onderweg terug naar Italië.

Opgelucht en in goede conditie

Truckstar heeft zojuist gesproken met Jorans directeur, Joost Hafmans van H. Verdijk Transport: “Het gaat goed met onze chauffeur”, zegt Hafmans, die vandaag om 12:00 uur ’s middags kort telefonisch contact had met Joran. “Hij is erg opgelucht en in goede conditie. Hij is nu aan boord van een Italiaans marineschip. Hij heeft het wel erg koud gehad op het dek van de ferry en is blij dat hij het nu weer lekker warm heeft aan boord van het marineschip.”

“Er is geen sprake geweest van echte paniek”, vervolgt Hafmans. “We hebben Joran gisteren nog even aan de telefoon gehad en toen waren de vrouwen en kinderen al van boord gehaald en was de brand reeds aardig onder controle.”

Truck waarschijnlijk verloren

“Joran had gelost in Griekenland en was leeg onderweg naar Italië om daar weer terug te laden. Of de truck, een Volvo FH koel-combi, ongeschonden van boord komt, durf ik niet te zeggen. De ferry-maatschappij heeft laten weten dat we die waarschijnlijk als verloren moeten beschouwen”, aldus Hafmans. 

Maar dat is uiteraard bijzaak. Joran is veilig en maakt het goed.

Er zou tevens een Nederlands echtpaar aan boord zijn maar van hun situatie is nog niets bekend. Daarnaast zou er nog een vierde Nederlander aan boord zijn geweest. Ook daar is nog geen nieuws over.

Iedereen van boord

Acht mensen zijn om het leven gekomen en de rest van alle 478 opvarenden zijn gered en van boord, inclusief de kapitein. In tegenstelling tot de ramp met de Costa Concordia krijgt de bemanning van de Norman Atlantic veel lof voor hun optreden. Tegelijkertijd wordt gezegd dat er geen alarm is afgegaan. Slechts één reddingsboot zou te water zijn gelaten.

Het schip was op weg van de Griekse havenstad Patras naar de Italiaanse stad Ancona. In de vroege ochtend van zondag brak brand uit op een autodek. De brand verspreidde zich snel en het schip verloor haar aandrijving en raakte stuurloos.

De opvarenden zochten hun heil op het bovendek van het schip maar daar was het slecht toeven. Door de kou, regen en storm raakten enkelen onderkoeld. Bovendien was het dek op plaatsen gevaarlijk heet door de brand.

Het van boord halen van de opvarenden is per helikopter gebeurd. De meeste opvarenden werden naar schepen in de buurt gebracht, terwijl enkele passagiers die er slecht aan toe waren naar de Italiaanse stad Bari zijn gevlogen. Overstappen van de ferry op andere schepen is geprobeerd maar bleek door de storm onmogelijk te zijn.

De Norman Atlantic is een modern, 186 meter lang schip, gebouwd in 2009 in Italië, en is eigendom van veermaatschappij Visemar di Navigazione. Het schip is momenteel uitgecharterd aan ANEK Lines.

Foto: De brand is onder controle. Dit beeld van de Italiaanse kustwacht laat zien hoe sterk de rookontwikkeling was. (ANP)


Klik hier voor het nieuwsoverzicht


Meepraten? Schrijf hier jouw reactie