Kraanverhuur T. Pater
| 14:49 | Arjan Olsthoorn

Multifunctionele Volvo FM voor Kraanverhuur T. Pater

Kraanverhuur T. Pater heeft een Volvo FM 460 8×2-bakwagen/trekker in gebruik genomen. De truck is voorzien van een 105 tonmeter HIAB-autolaadkraan. Daarmee beschikt het bedrijf over een multifunctioneel inzetbare truck voor alle voorkomende werkzaamheden. De Volvo FM is geleverd door de Zwolse vestiging van Volvo Trucks-dealer Nijwa Groep.

Kraanverhuur T. Pater zet de nieuwe Volvo FM voornamelijk in voor hijswerkzaamheden in de bouw. “Denk aan vloeren leggen, het hijsen van dakelementen en dakkapellen en het plaatsen van onderdelen van prefab-woningen”, zegt eigenaar Harry Pater. “Daarnaast zijn wij ook voor andere hijsklussen inzetbaar, variërend van het hijsen van een molenkap of kerktorenspits tot het plaatsen van een spa in de tuin van een particulier. In feite hijsen we alles.”

Hiab

Bakwagen en trekker

Met de nieuwe Volvo FM 460 8×2 neemt Pater bovendien een truck in gebruik die inzetbaar is als bakwagen en trekker. Harry Pater: “Wij zijn van oudsher een kraanverhuurder maar wij willen onze opdrachtgevers een totaaloplossing bieden. Daarom verzorgen we sinds een paar jaar ook transport. Deze truck is door de combinatie van trekker en bakwagen geschikt voor alle werkzaamheden waar wij dagelijks mee te maken hebben. Naast de hijswerkzaamheden kunnen we met deze truck bijvoorbeeld ook steigermateriaal en bouwketen vervoeren en plaatsen.”

‘360 graden werkgebied’

Het is de eerste Volvo-truck voor Kraanverhuur T. Pater. “We hebben al een truck met een autolaadkraan en zochten nu, samen met onze vaste opbouwer Carrosseriewerk Van de Weijer uit Barneveld, een geschikt chassis voor een wat zwaardere kraan. Het chassis van de Volvo FM bleek perfect voor onze opbouw. Ook het feit dat deze truck is voorzien van front frame extension is een groot voordeel. Hierdoor hebben we namelijk een extra stempelpoot voor de cabine en daarmee een volledig 360 graden werkgebied.”

Variabele lengte

De lengte van de bakwagen is variabel. “De laadvloer is 6,30 meter lang, maar het achterste gedeelte kunnen we demonteren. Dat moet sowieso als we de truck inzetten als trekker.” De truck en de opbouw zijn tot in detail gespecificeerd, waarbij functionaliteit centraal stond. Zo is aan de voorzijde van de truck een opbergruimte gemonteerd en kan de evenaar, die wordt gebruikt bij hijswerkzaamheden, voor de grille worden opgeborgen. Ook ergonomie en werkgemak waren belangrijke punten. Zo kan de chauffeur via een handige tweetraps opstaptrede eenvoudig op de laadvloer komen en zijn de rongen voorzien van handvatten.

Pater is blij met het eindresultaat. “Ook onze chauffeur is zeer enthousiast: het is een fijne, comfortabele truck waar goed over is nagedacht. Daarbij zijn we uitstekend geholpen door Nijwa. De verkoper begreep wat wij, gelet op onze wensen voor de autolaadkraan, nodig hadden en leverde een chassis af dat perfect was voorbereid voor de opbouw die is gedaan door Carrosseriewerk Van de Weijer.”

HIAB-autolaadkraan

Met het oog op het werk- en rijcomfort is de truck voorzien van luchtgeveerde 10-tons voorassen, de automatisch schakelende I-Shift-versnellingsbak en het elektronisch geregelde stuurbekrachtigingssysteem Volvo Dynamic Steering. De nieuwe truck wordt vooral ingezet als bakwagen. Door de 105 tonmeter HIAB-autolaadkraan in combinatie met hydraulische jib heeft de kraan een totale lengte van 34 meter. Hierdoor is het voertuig bijna altijd in staat zijn eigen lading te plaatsen en is de chauffeur dus volledig selfsupporting op locatie. Pater: “Daarnaast kan de jib worden voorzien van een rotator, zodat we er bijvoorbeeld rijplaten mee kunnen leggen.”

Volvo FMX HIAB

Over Kraanverhuur T. Pater
Het hoofdkantoor van het in 1982 gestarte familiebedrijf is gevestigd in ’t Harde. T. Pater Groep houdt zich bezig met verhuur, in- en verkoop van hijskranen en ander groot materieel. Het bedrijf is gespecialiseerd in horizontaal en verticaal transport en montage en demontage werkzaamheden. T. Pater Groep heeft ook vestigingen in Amersfoort en Almere.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie