Iveco S-Way Shorturn
| 08:00 | Arjan Olsthoorn

Iveco S-Way Shorturn: Alternatief voor BE

Met de nieuwe, extra compacte Iveco S-Way Shorturn 360 trekker is er een alternatief voor de traditionele BE-combinaties. Door gewijzigde wetgeving is het maximale gewicht waarmee met een BE-rijbewijs mag worden gereden gereduceerd tot 7 ton voor wie na 19-1-2013 het rijbewijs haalde. Met het C1E-rijbewijs mag dat wel maar dan is de stap naar een CE-rijbewijs een logische. Voor Iveco reden om een alternatief aan te bieden voor die toepassingen waarbij wendbaarheid en een hoog laadvermogen belangrijk zijn. Met de compacte S-Way 360 trekker is dat alternatief er nu.

De S-Way 360 Shorturn is voorzien van de compacte AD-dagcabine en een chassis met een wielbasis van slechts 3 meter. Dankzij de beglazing rondom is het uitzicht optimaal, ook bij het achteruit rijden. De trekker kan geleverd worden met luchtvering rondom. De ervaring leert echter dat een luchtgeveerde cabine met een parabool geveerde vooras een uitstekend comfort oplevert. Door de extra compacte bouw is de draaicirkel opvallend kort en zelfs zodanig dat deze te vergelijken is met die van de Iveco Daily-trekker.

CE-rijbewijs

Om met de Iveco S-Way te mogen rijden is wel een CE rijbewijs nodig. Dat is onvermijdelijk voor wie aan zeven ton totaalgewicht niet voldoende heeft. De beperking die het BE-rijbewijs met zich mee brengt zorgt ervoor dat bedrijven zoals hoveniers en loonwerkers vaak niet meer uit komen binnen de regels van het BE-rijbewijs. Voor wie machines zoals heftrucks, graafmachines en dergelijke moet vervoeren is er, afgezien van een landbouwtrekker  geen alternatief meer voorhanden. Het nadeel daarvan is dat de draaicirkel met een molenstel aanhangwagen altijd groter is. Bovendien zijn de snelheid en actieradius beperkt doordat een landbouwvoertuig de snelweg niet op mag.

Veldhuizen Wagenbouw

De truck is voorzien van een 360 pk sterke Cursor 9 dieselmotor in combinatie met de 12 traps Hi-Tronix versnellingsbak. Daarmee heeft de kleine S-Way voldoende vermogen in huis voor zwaar werk. Met de ruime AD-cabine biedt de truck het comfort van een lange afstand truck in combinatie met de wendbaarheid van een BE-combinatie. De Iveco S-Way Shorturn wordt door Veldhuizen Wagenbouw voorzien van een opleggerschotel en fraaie RVS kisten voor het opbergen van allerlei benodigdheden en gereedschappen.

Veldhuizen Wagenbouw

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie