Scania
| 12:12 | Rik Werner

[UPDATE] Mega-boete Scania in zaak kartelvorming, hoger beroep volgt

De Europese Commissie heeft Scania een boete van 880,5 miljoen euro opgelegd. Dat meldt het ANP. De truckbouwer wordt schending van het Europese mededingingsrecht verweten. Scania laat het er niet bij zitten.

Scania zou veertien jaar lang met vijf andere fabrikanten prijsafspraken hebben gemaakt, tussen 1997 en 2011. Ook zouden de Zweden de ontwikkelingskosten van nieuwe technologieën voor strengere emissieregels hebben doorberekend aan klanten.

Geen medewerking

De Europese Commissie heeft Scania separaat een boete opgelegd, omdat het geweigerd heeft mee te werken aan het onderzoek naar kartelvorming. De vijf andere truckbouwers deden dat wel, maar kregen, op één na, eveneens een sanctie opgelegd. Gezamenlijk werd bijna 3 miljard euro afgerekend. Het betreft DAF, Mercedes-Benz, Volvo/Renault en Iveco. MAN bleef gevrijwaard van een boete, omdat de Volkswagen-dochter als klokkenluider had gefungeerd.

Concurreren

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager is het onderzoek nu afgerond. ,,Dit jarenlange kartel had gevolgen voor een groot aantal wegvervoerders omdat Scania en de andere bedrijven gezamenlijk meer dan negen van de tien middelgrote en zware trucks in Europa produceerden. Deze vrachtwagens vervoeren driekwart van alle goederen over land in Europa. In plaats van samen te spannen over prijzen hadden ze moeten concurreren.’’

Aanvechten

Scania laat via een woordvoerder weten de uitspraak van de commissie niet te onderschrijven. ,,We hebben alle boeken geopend. Wij zijn het niet eens met de mening van de commissie dat wij aan een kartel meededen.” Het hoofdkantoor in Södertälje is van plan de boete aan te vechten.

De affaire is per definitie nog niet helemaal achter de rug. De truckfabrikanten hangt ook nog een zaak van MKB-Claim boven het hoofd.

Lees ook: MKB-Claim start rechtszaak tegen truckfabrikanten om kartelvorming.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie