'Iedereen een uur truckles'
| 10:48 | Truckstar Redactie

‘Iedereen een uur truckles’

Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat iedereen die het motor- of autorijbewijs haalt, ook een uurtje truckrijles krijgt.

Op deze manier ontstaat er volgens TLN meer begrip tussen de verschillende types weggebruikers, en gaat de verkeersveiligheid omhoog.

TLN deed de oproep tijdens haar jaarcongres op 26 november in Amsterdam. Aanwezig was ook minister Schultz van Haegen. Zij ziet wel wat in het plan.

“Als Rijk stellen wij de exameneisen, en geen opleidingseisen. Maar ik kijk graag samen met u mee”, aldus de minister.

De rijscholen, verenigd in de BOVAG, zijn eveneens enthousiast: “Dit is een sympathiek idee. En ik weet uit eigen ervaring dat zo’n uur in een truck je als personenautobestuurder echt meer inzicht geeft in de mogelijkheden en onmogelijkheden van een vrachtwagenchauffeur. Dat wederzijdse begrip is erg belangrijk in het verkeer. Wij werken dan ook graag mee aan het vormgeven van dit idee”, aldus BOVAG-directeur Koos Burgman.

De aanleiding voor het idee is het dode hoek-project ‘Veilig op Weg’ waarbij TLN al vijftien jaar basisscholen bezoekt om kinderen beter bewust te maken van de dode hoek. Na de les kunnen kinderen zich beter verplaatsen in de positie van de chauffeur. Mede daarom is het aantal dode hoek-slachtoffers de afgelopen jaren gedaald, aldus TLN.

Ieder jaar gaan zo’n 200.000 mensen op voor hun auto- of motorrijbewijs. Verrweg de meesten van hen hebben nog nooit in een vrachtwagen gezeten.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie