bakwagens
| 13:07 | Arjan Olsthoorn

Bakwagens mogen drie jaar langer zero-emissiezones in

Gemeenten en brancheorganisaties hebben samen besloten om een aanpassing te maken in de toegangsregels tot de zero-emissiezones (ZE-zones). De aanpassing geldt voor Euro 6 bakwagens (N2 en N3 voertuigen >3500kg.) uit 2017 tot en met 2019.

Aanleiding hiervoor zijn de vele gesprekken met ondernemers, logistiek adviseurs en de inspraakacties op verkeersbesluiten bij verschillende gemeenten. Mede uit deze gesprekken bleek dat de afschrijftermijn voor bakwagens in de praktijk langer is dan eerst verondersteld. Door deze langere afschrijftermijn is de (financiële) haalbaarheid van het vervangen van bakwagens lastiger.

Er is daarom besloten dat bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 automatisch tot 1 januari 2028 een ontheffing krijgen voor de ZE-zones. Dit zorgt ervoor dat deze voertuigen drie jaar langer de zero-emissiezones kunnen betreden dan eerder werd voorgesteld. Ondernemers hebben hierdoor langer de tijd om de overstap naar zero-emissie transport te maken of hun bedrijfsvoering aan te passen.

Over de zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones voor stadslogistiek invoeren. Een ZE-zone is een gebied waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s (bedrijfsauto’s) mogen rijden. Inmiddels hebben 29 gemeenten toegezegd dit in te gaan voeren. Op opwegnaarzes.nl zie je waar en wanneer deze ZE-zones worden ingevoerd.

Foto ter illustratie

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie