DAF
| 16:09 | Arjan Olsthoorn

Fraaie Friese DAF voor Postmus Transport

Postmus Transport uit het Friese Sumar heeft een nieuwe DAF XF Super Space Cab in gebruik genomen. De motorwagen is voorzien van een 27 tons NCH afzetsysteem. Deze wordt ingezet voor het transport van veevoeders in combinatie met een Bulthuis aanhangwagen.

De nieuwe DAF is een logische opvolger van de vorige DAF motorwagen van het bedrijf. Dat was een 6×2 met een conventionele sleepas terwijl dit zogenaamde FAN chassis uitgerust is met een meesturende naloopas. Jan Postmus: “De meesturende naloopas scheelt echt heel veel in het dagelijkse gebruik. Ik heb er nu een week mee gereden en dan merk je dat het veel minder wringt. We lossen vaak op krappe en nauwe boerenerven en dan is dat een enorm voordeel. Met de vorige auto voelde je gewoon dat je de wringing van het tandemstel moest overwinnen terwijl deze soepel blijft sturen. Dat scheelt niet alleen banden, het zorgt er ook voor dat de ondergrond niet verstoord wordt.”

Handgeschakelde 16 bak
De nieuwe XF is voorzien van de 530 pk MX13 krachtbron in combinatie met een handgeschakelde 16 bak. “Met het manoeuvreren en vooral bij het op- en afzetten van de afzetbak heeft dat mijn voorkeur. Het is fijn dat DAF die keuze nog biedt.” De DAF is voorzien van een zware compressor en is aangedreven door een versnellingsbak PTO. Met de compressor kan het veevoer uit de laadbak in silo’s geblazen worden. Daarmee combineert Postmus losgestort werk met bulkvervoer. Ook is het NCH-kabelsysteem aangedreven door een motor PTO.

Postmus

Exclusive
De Super Space Cab is uitgevoerd in de ‘Exclusive’ uitvoering van DAF met onder meer lederen stoelen in twee kleuren en met fraaie stiksels. Verder is de truck voorzien van alle denkbare luxe en opties waaronder het ACC systeem. Jan is na een week al enthousiast over deze standaard voorziening in de nieuwe DAF: “Vooral ACC is een prachtige uitvinding. Het haalt veel stress weg doordat het systeem de snelheid aanpast en de afstand bewaakt.”

De nieuwe DAF XF is geleverd door Bedrijfswagen Service Friesland en de opbouw is verzorgd door Krijgsheld uit Bedum. Eigenaar Aize Postmus: “Met beide bedrijven hebben we uitstekende ervaringen opgedaan in de afgelopen jaren en ook deze keer wisten ze precies wat we nodig hadden.” Transportbedrijf A.J. Postmus uit Sumar rijdt met drie trucks in het vervoer van losgestorte lading met de nadruk op veevoeders.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie