Extra Foto’s – Truckstar 2016/01

Extra foto’s Truckstar 01/2016

Hieronder vind je een serie extra foto’s bij reportages uit Truckstar 01/2016, die niet in het blad staan.

De verhalen zelf lees je in Truckstar 01/2016, die tot 21 januari in de winkel ligt. Je kunt deze editie ook makkelijk online bestellen en thuisgestuurd krijgen.

Goed idee is natuurlijk om abonnee te worden, mocht je dat nog niet zijn, en Truckstar iedere vier weken thuisgestuurd krijgen.

Veerijder met smaak

Lekker vlees smaakt.. je raadt het, lekker. Een goede smaak is belangrijk dus en daar is veerijder Henk Mulder het van harte mee eens. Hij liet zijn nieuwe veecombi zeer smaakvol opbouwen!

Extra foto's Truckstar 01/2016
Toen Henks vorige DAF vervangen moest worden, besloot hij het ontwerp van de nieuwe truck grondig aan te pakken. Naast allerlei praktische zaken was ook het uiterlijk van de truck belangrijk. Het resultaat is fris en authentiek geworden, en oogt lekker Hollands. Henk kreeg hiervoor bij zijn baas Van Rooyen de vrije hand.

Extra foto's Truckstar 01/2016
Na de voorwagen in Marum geladen te hebben en de aanhanger in Staphorst, worden de kalveren gelost in Apeldoorn.

Extra foto's Truckstar 01/2016
Mooie details sieren de truck op alle fronten.

Extra foto's Truckstar 01/2016
De aanhanger is vier jaar oud. Alleen de velgen hebben een nieuwe laklaag gekregen. De opbouw van de motorwagen is al negen jaar oud. Dankzij de iets lagere chassis-hoogte van de nieuwe XF

Extra foto's Truckstar 01/2016
Gedwee en onder rustige begeleiding lopen de kalveren van een boerenstal in Staphorst de aanhanger in.

TAKE CO₂NTROL met Scania

Truckstar was onlangs in Zweden bij de presentatie van het TAKE CO₂NTROL-programma van Scania, een initiatief van de truckbouwer om de CO₂-uitstoot van het wegtransport te beteugelen. Dat klinkt als een milieu-verhaal voor groen-georiënteerde lieden, maar dit is ook voor jou als chauffeur en voor truckliefhebbers een interessant verhaal.

Het zijn namelijk niet de trucks en hun zware motoren die het probleem zijn; het is de brandstof, zo concludeert Scania. En daar zet men op in. Wij mochten rijden met verschillende zware en minder zware Scania’s die allemaal op slimme brandstoffen lopen. De vraag is natuurlijk: wat is het verschil met diesel voor wat betreft de rij-eigenschappen?

Lees hier het uitgebreide verslag.

Extra foto's Truckstar 01/2016
Eén van de trucks waar we van genoten hebben is deze R580 bomencombi. De truck rijdt op HVO synthetische diesel. In het productieproces hiervan wordt CO₂ aan de atmosfeer onttrokken. Wanneer het door verbranding weer vrijkomt wordt er daarom netto geen CO₂ aan de atmosfeer toegevoegd. Helemaal 100 procent CO₂-neutraal is de brandstof niet, maar het is wel een stap in de goede richting. 

Extra foto's Truckstar 01/2016
Belangrijker voor jou als chauffeur is echter dat er niets verandert aan de krachtige motor-karakteristieken. Ook deze R580 loopt op HVO synthetische diesel en de truck trekt als een lier.

Extra foto's Truckstar 01/2016
Van heel andere orde is deze veertig ton zware G340 LNG-truck. Lekker rijden doet ie sowieso maar bijzonder is de gasmotor van deze truck. Dit is de 5 cilinder, 9 liter-motor van Scania, die via het Otto-principe op methaangas loopt. In vroeger tijden hadden deze motoren maar een heel beperkt rendement. Scania-ingenieurs hebben dat echter meer dan verholpen. Opvallen doet ook het prettige motorgeluid. LNG begint als truck-brandstof in Nederland vaste grond aan de voeten te krijgen. 

Extra foto's Truckstar 01/2016
Deze P280 loopt op ethanol, een soort alcohol. Dit is eveneens een hernieuwbare brandstof met minder netto CO₂-uitstoot. De brandstof is wereldwijd in grote hoeveelheden voorradig. In Nederland heeft ethanol echter nog geen voet aan de grond. Feit is dat Scania met deze truckrange laat zien welke richting we op moeten om de CO₂-uitstoot aan te pakken. Daarbij is dus niet de truck zelf het probleem, maar de brandstof de oplossing!

Dubbele baan in het grondwerk

Peter Meerkerk heeft dagelijks een schitterend opgebouwde Iveco Trakker met vier-assige Goldhover aanhanger tot zijn beschikking. Het is een indrukwekkend span om te zien en een combinatie om trots op te zijn. Peters werkzaamheden omvatten echter net wat meer dan het specialistische rijden met dit spulletje. Hij is tevens machinist op de Hitachi kraan!

Extra foto's Truckstar 01/2016
In de laagstaande zon oogt de cabine van de Iveco warm-bronze.

Extra foto's Truckstar 01/2016
Enige voorzichtigheid is geboden bij het op- en afrijden van de kraan, maar dat is aan Peter wel besteed.

Extra foto's Truckstar 01/2016
De Trakker heeft een dubbel aangedreven tandemstel dat het motorvermogen van 500 pk mag verdelen.

Extra foto's Truckstar 01/2016
Ook de Epsilon-kraan achter de cabine komt in actie. In dit geval om enkele Stelcon-platen te verleggen en wat zand af te graven.

Ben je benieuwd geworden naar de verhalen? Die lees je in Truckstar 01/2016, die tot 21 januari in de winkel ligt. Je kunt deze editie ook makkelijk online bestellen en thuisgestuurd krijgen.

Goed idee is natuurlijk om abonnee te worden, mocht je dat nog niet zijn. Dan krijg je Truckstar iedere vier weken thuisgestuurd.

Klik hier voor de overzichtspagina van extra foto’s bij de Truckstar-edities