| 14:10 | Arjan Olsthoorn

‘Deze ellende met inklimmers moet stoppen’

Er moet linksom of rechtsom een einde komen aan de mensonterende ellende van mensensmokkel en inklimmers. Deze ellende moet stoppen. Dat is de overkoepelende reactie uit politiek en transportsector na het afschuwelijke drama in Groot-Brittannië, dat meldt Telegraaf donderdag.

Het aantal inklimmers op Nederlandse vrachtwagens neemt sterk toe. “De politie, marechaussee, de rederijen… iedereen doet zijn best. Maar deze mensen hebben één doel voor ogen en dat is het beloofde land bereiken. Daarbij is alles geoorloofd. Zelfs op rijdende trucks klimmen”, vertelt Casper Beijen, adjunct-directeur van Van Bentum Transport.

Belangenverenigingen VERN en TBVN willen dat inklimmen op vrachtwagens strafbaar wordt gesteld vertellen zij aan Telegraaf. Dat moet niet alleen drama’s als nu in Engeland, maar ook traumatiserende ervaringen voor chauffeurs en financiële schades voorkomen.

Strafbaarstelling
TLN ziet de oplossing niet in strafbaarstelling, maar merkt wel dat het aantal inklimmers toeneemt. “Wij willen gewoon dat het inklimmen stopt. Het is aan politie en justitie om te beoordelen of de dreiging van een strafrechtelijke vervolging ook echt voldoende afschrikt en migranten ervan weerhoudt in een vrachtauto te klimmen. Dat kunnen wij niet beoordelen”, zegt veiligheidsexpert Hélène Minderman van TLN.

Foto ter illustratie.

Marechaussee
Dit jaar trof de marechaussee tot en met juni al 450 inklimmers aan. In dezelfde periode van vorig jaar waren dit er nog 280. Als de trend van dit jaar doorzet komt het aantal migranten uit op 900. “Voor de stijging hebben we geen verklaring”, zegt de marechaussee in een reactie. “In algemene zin is het een golfbeweging, het kan zijn dat de volgende periode het aantal inklimmers weer lager wordt. We controleren intensief op de doorlaatposten en we zijn beter geworden in het detecteren van de inklimmers, bijvoorbeeld door de inzet van honden bij migratiecontrole.”

Oplossing?
Of het strafbaar maken van inklimmen het probleem daadwerkelijk oplost valt te betwisten. Het lijkt ons wel een goede, formele, eerste stap. Echter laten inklimmers zich door niets tegenhouden. Een maatregel die wellicht zou werken is inklimmers alle kans ontnemen om het Verenigd Koninkrijk op illegale wijze te bereiken.

1 Reactie
  1. waarom dit jaar het aantal illegalen die in de UK willen geraken toenemen is zo klaar als een klontje; eens de Brexit een feit en er terug een “grens”is met bijhorende meer en strengere controles zal het voor hen een stuk moeilijker worden om daar effectief in te slagen ! verder is dit een probleem waar wij als chauffeurs en transportbedrijven al meer dan 20jaar last van hebben !!!! toen waren het maar enkele tientallen per jaar die probeerden in de UK te geraken nu zijn het er ondertussen duizenden!! en al die jaren waren de instanties (overheid en politiekers ) blind en doof hiervoor ! ik wil dan ook hen maar 1 ding zeggen ; SCHAAM JULLIE EN DOE EINDELIJK EENS JULLIE WERK ZOALS HET HOORT !!! Tot nu toe als er weer eens een chauffeur aangevallen of slachtoffer werd van de migranten of trucks serieus beschadigd worden dan is er niemand die daar ook maar een seconde bij stilstaat ,maar als er een migrant slachtoffer word (in dit geval 39 jammer genoeg) dan staat alles in rep en roer en staan zij die dit moeten oplossen moord en brand te schreeuwen !En word de chauffeur al publiekelijk aan de schandpaal genageld voor dat er ook maar bewezen is dat hij medeplichtig is of niet !

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie