Ton van Genugten De Rooy Iveco Dakar
| 11:34 | Rik Werner

Dakar etappe 13: defecte bak werpt Villagra uit de race, Van Genugten op achterstand

Van de hemel in de hel. Zo verliep de dertiende etappe van de Dakar Rally voor Team De Rooy Iveco.

Federico Villagra begon de dag als kanshebber op de overwinning, met slechts een seconde achterstand op de leider, maar moest de strijd staken wegens een kapotte versnellingsbak. Ton van Genugten, die de twaalfde etappe nog wist te winnen, kwam zonder stuurbekrachtiging te staan in de proef met honderden bochten.

Sukkeldrafje

Villagra ging voortvarend van start in de etappe. Maar al in het eerste deel van de special ging het mis. Het begon met een lekke band, maar na reparatie ging de versnellingsbak kapot. De Iveco kon nog maar in één versnelling rijden en niet harder dan 45 km/u. Met dat sukkeldrafje bereikte Villagra de verbindingsweg tussen de twee proeven in. Daar constateerden de monteurs dat het niet ter plaatse verholpen kon worden en moest Villagra de handdoek werpen.

Stuurpomp

De hoop van Petronas Team De Rooy Iveco was daarna gevestigd op Ton van Genugten, die zo rond de derde tijd reed en – mede door het uitvallen van Villagra – ineens zicht had op een podiumplaats. Halverwege het tweede deel van de etappe gaf Van Genugtens stuurpomp zonder waarschuwing de geest. De crew kon het onderdeel dusdanig repareren dat de Iveco in elk geval verder kon, zij het zonder stuurbekrachtiging. De hoop op een podiumplaats is door het technisch malheur in rook opgegaan. Daarmee staat het team van De Rooy, met de finish in zicht, plots geheel met lege handen. De Dakar Rally beleeft zondag de slotetappe.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie