Storm houdt huis
| 15:50 | Rik Werner

TVM ontvangt schademeldingen van welgeteld zeven Nederlandse trucks

Transportverzekeraar TVM heeft tot op heden slechts zeven schademeldingen van Nederlandse trucks binnen gekregen na de zeer zware storm van afgelopen donderdag. Dat bevestigt TVM desgevraagd.

Die zeven schademeldingen steken schril af bij de berichten die gewag maakten van 66 omgewaaide vrachtwagens tijdens de zware storm van donderdag. ,,Daarbij moet ik wel aantekenen dat TVM een kwart van de Nederlandse trucks verzekert, dus lang niet allemaal’’, nuanceert TVM risicomanager Joost Sterenborg. ,,Dus het werkelijke aantal Nederlandse schadegevallen kan hoger uitpakken.’’

Buitenlandse chauffeurs

De verzekeraar vermoedt dat vooral buitenlandse chauffeurs donderdag ondanks Code Rood op weg zijn gegaan en slachtoffer zijn geworden van de harde wind. Rijkswaterstaat waarschuwt op matrixborden boven de snelwegen alleen in het Nederlands weggebruikers. Volgens TVM zou het helpen als buitenlandse vrachtwagenchauffeurs ook in het Engels gewaarschuwd zouden worden om niet met zware storm de weg op te gaan.

Verantwoordelijkheid

De transportsector gaat met Rijkswaterstaat om de tafel over te nemen maatregelen bij extreem weer. Een van de onderwerpen is een eventueel rijverbod voor vrachtwagens bij Code Rood. TVM is er geen voorstander van. ,,Dat gaat te ver, je moet de bal vooral neerleggen bij de ondernemers en chauffeurs zelf. Die moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen”, aldus TVM-woordvoerder Frank Woestenburg. ,,De bedrijven die bij ons zijn aangesloten zijn redelijk op de hoogte van de gevaren bij Code Rood. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om gezond verstand. Wanneer je met een lege truck over de Van Brienenoordbrug rijdt, dan vraag je bijna om problemen.”

TLN

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) is eveneens geen voorstander van een rijverbod. ,,Het is te makkelijk om te roepen dat de wagens de weg niet meer op mogen”, aldus een woordvoerder. ,,Soms hebben chauffeurs geen keuze.” Op dit moment houdt TLN het bij adviezen aan de transporteurs. ,,Onze invloed is beperkt”, aldus  de zegsman. ,,De verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven om er wat mee te doen.” Een eventueel verbod ligt volgens TLN in handen van justitie, politie en de politiek.

Onderzoek

Maar er zijn ook andere geluiden. CNV Vakmensen is juist wél voorstander van een algeheel rijverbod bij Code Rood. Een enquête van Faceboek-groep Chauffeursnieuws heeft vandaag uitgewezen dat een meerderheid van de ondervraagde chauffeurs eveneens voorstander is van een wettelijk rijverbod bij extreem weer. Tenslotte heeft verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen een onderzoek aangekondigd. Wordt, ongetwijfeld, nog vervolgd.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie