Storm houdt huis
| 09:43 | Rik Werner

CNV Vakmensen bepleit totaal rijverbod vrachtwagens bij Code Rood

CNV Vakmensen bepleit een algeheel rijverbod voor vrachtwagens bij Code Rood. Dat verklaart bestuurder Tjitze van Rijssel in reactie op de vele ongelukken met trucks tijdens de zware stom van afgelopen donderdag. Van Rijssel wenst bovendien inzicht in de rol van het ILT bij Code Rood.

CNV Vakmensen onderzoekt aan de hand van een enquête waarom talloze chauffeurs in de zware storm van donderdag de weg zijn opgegaan, ondanks Code Rood. Er zijn 66 vrachtwagens door de harde wind gekanteld. KNMI en Rijkswaterstaat adviseerden chauffeurs niet de weg op te gaan. Dat advies werd veelal in de wind geslagen. CNV bestuurder Tjitze van Rijssel is stomverbaasd. ,, Ik vind het verbazingwekkend dat ondanks alle waarschuwingen zoveel vrachtwagens op de weg zaten, met alle risico’s van dien.’’

ILT

Van Rijssel wil graag weten wat bij Code Rood de rol is van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). ,,Er is een dringend advies om niet de weg op te gaan, zeker met een lege aanhanger. En toch gebeurt het, levensgevaarlijk. Hoe kan dat? Ik wil een grondig onderzoek naar al die gekantelde vrachtwagens: gaat het vooral om witte kentekens, zijn het vooral eigen rijders of zijn het Nederlandse transportbedrijven die beter zouden moeten weten? En wat doet de ILT in geval van Code Rood? Laten we al die vrachtwagens maar doorrijden, alsof we gek zijn? Misschien moeten we maar gewoon duidelijk zijn: bij Code Rood een rijverbod voor vrachtwagens. Dat is een stuk veiliger voor iedereen.”

Belangen

De bond zet vraagtekens bij het standpunt van werkgeversorganisatie TLN, die de aangesloten leden wel aanraadt om de adviezen van instanties op te volgen, maar de uiteindelijke beslissing bij de werkgever laat. ,,Dat is niet voldoende. Dan winnen in de praktijk al snel de economische belangen het van de veiligheid”, zegt Van Rijssel.

Enquête

CNV Vakmensen is vandaag een enquête gestart onder de leden, om hun ervaringen te horen. ,,We willen graag weten of ze zich zorgen hebben gemaakt vandaag, of ze hun wagen bijvoorbeeld aan de kant hebben gezet én of ze van hun werkgever adviezen of instructies hebben gekregen.” Van Rijssel adviseert werknemers ook zelf vooral hun verantwoordelijkheid te nemen. “Als je het niet vertrouwt, zet de wagen aan de kant en bel de planner en de klant.”

Inmiddels heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) een onderzoek aangekondigd naar de vele vrachtwagenongevallen, na Kamervragen van D66.

Lees ook: Zeer zware storm legt Nederland enkele uren nagenoeg stil.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

1 Reactie
  1. Ik rij zelf ook niet als het te hard stormt heb een dichte aanhanger die met storm met zijwind zeker omgaat waarschijnlijk zien sommige transportbedrijven geen gevaar alhoewel het wel erg hard stormde een rijverbod moet er zeker komen

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie