Storm houdt huis
| 14:04 | Rik Werner

Enquête: meerderheid chauffeurs positief over wettelijk rijverbod bij Code Rood

Vrachtwagenchauffeurs staan in beginsel in meerderheid positief tegenover een wettelijk rijverbod bij Code Rood. Dat is althans de (eerste) uitkomst van een korte online rondvraag van Facebook-groep Chauffeursnieuws onder de beroepsgroep.
Zeventig procent van de 350 respondenten stemt in met een wettelijk rijverbod bij levensgevaarlijke situaties, aldus Chauffeursnieuws. De Facebook-groep kent ruim 50 duizend volgers.

Parkeren

De ondervraagde chauffeurs plaatsen wel de nodige vraagtekens bij de praktische uitvoerbaarheid, vertelt initiatiefnemer Jacques van der Linden. ,,Code Rood werd in de loop van de ochtend afgegeven voor het midden van het land, niet voor Noord- en Zuid Nederland. Hoe ga je daar mee om, waar leg je de grens? Waar moeten al die duizenden vrachtwagens onderweg parkeren? Er is nu al veel te weinig ruimte en parkeren chauffeurs soms noodgedwongen op de vluchtstrook.’’

Buitenlandse chauffeurs

Verder vragen de ondervraagde chauffeurs zich af of er onderscheid gemaakt moet worden in lading, bijvoorbeeld met tankwagens. Tenslotte maken chauffeurs zich zorgen over doorbetaling van loon en over buitenlandse chauffeurs, die het Nederlands niet machtig zijn en daardoor Code Rood mogelijk negeren. ,,We hopen dat de politiek het nu oppakt”, aldus Van der Linden. CNV Vakmensen is eveneens voorstander van een algeheel rijverbod bij Code Rood, zo liet bestuurder Tjitze van Rijssel weten. De vakbond houd eveneens een enquête. 

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie