Looneis 3 procent realistisch
| 11:45 | Korneel Luth

Vroege chauffeurs-actie in Friesland

Vanmorgen vroeg hebben ongeveer vijftig chauffeurs actie gevoerd voor een beter loon en tegen verdringing op de arbeidsmarkt.

De actie vond plaats tussen 02:00 en 06:00 bij het DC van supermarktketen Lidl in Heerenveen en was georganiseerd door vakbond FNV Bondgenoten.

“Vanmorgen was goed merkbaar dat chauffeurs het zat zijn. Velen sloten zich spontaan aan bij de actie met lange files en veel vertraging bij de Lidl tot gevolg”, aldus Vakbondsbestuurder Minke Jansma.

De looneis van drie procent blijft staan, zo legt Jansma uit. “Jaren van soberheid beginnen de mensen op te breken. Met hetzelfde loon kun je steeds minder kopen en mensen zijn het zat. Drie procent erbij nu betekent in feite koopkrachtbehoud en met minder willen ze niet meer thuiskomen.”

Verdringing op de arbeidsmarkt

Daarnaast is de verdringing op de arbeidsmarkt een probleem dat steeds nijpender wordt. De oorzaak ligt in eerste instantie bij de EU, die in 2007 de grenzen met Oost-Europa opende. Nu werken veel West- en Oost-Europese bedrijven met veel goedkopere Oost-Europese krachten.

“Wat de chauffeurs dus ook steekt, is het steeds sneller verdwijnen van vaste banen in de Transport en logistiek. Vaste chauffeurs worden ontslagen en in schijnconstructies vervangen door buitenlandse, spotgoedkope krachten, voor een hongerloon”, zegt Jansma.

Op 10 mei volgt een nieuwe, landelijke actiedag.

Foto: Eerdere chauffeurs-actie van de FNV voor een goede, nieuwe cao. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie