| 14:50 | Robert Servaas

Vrachtwagenstrook A16 Breda richting A20 opgeheven

De doelgroepenstrook snelweg A16 Breda richting snelweg A20 Hoek van Holland (Terbregseplein), wordt met ingang van 11 juli 2022 05.00 uur opgeheven. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede. Het vrachtverkeer gaat gebruik maken van de rijstroken voor het overige verkeer.

De doelgroepenstrook is een aparte rijstrook voor uitsluitend vrachtwagens en bussen. Bij drukte hebben vrachtwagens en bussen dan minder last van filevorming. Afgelopen periode is gebleken dat er regelmatig (bijna-)ongevallen plaatsvinden ter hoogte van de splitsing van de doelgroepenstrook en de reguliere rijstrook, doordat vrachtwagens op het laatste moment van rijstrook wisselen. De abrupte rijstrookwisselingen zorgen voor een groot risico voor de verkeersveiligheid.

Maatregelen

In 2021 is de wegmarkering ter hoogte van de splitsing aangepast om de situatie voor chauffeurs te verduidelijken. Desondanks bleef de situatie onveilig. Andere maatregelen, zoals toevoeging of aanpassing van bebording, bleken niet effectief of haalbaar. De weginrichting wordt aangepast aan de nieuwe situatie. De werkzaamheden worden gecombineerd met al geplande onderhoudswerkzaamheden in het weekend van 9 – 11 juli 2022.

De met roze aangegeven vrachtwagenstrook komt per 11 juli te vervallen.

De doelgroepenstrook ligt in het gebied waar op dit moment de snelweg A16 Rotterdam wordt aangelegd tussen de snelweg A13 en het Terbregseplein. De doelgroepenstrook zou met de oplevering van de A16 Rotterdam in 2025 al opgeheven worden, omdat deze dan voor de doorstroming niet meer nodig is. De doelgroepenstrook snelweg A20 Gouda richting Hoek van Holland wordt met de oplevering van het nieuwe stuk snelweg in 2025 zoals gepland ook opgeheven, maar blijft voorlopig beschikbaar. Al bestaat de mogelijkheid dat deze op een later moment alsnog vervroegd wordt opgeheven vanwege werkzaamheden voor de aanleg van de A16 Rotterdam. De doelgroepenstrook op de Van Brienenoordbrug (A16) blijft gehandhaafd.

5 Reacties
  1. Niet de vrachtwagens of bussen zorgen over het algemeen voor onveilige situaties maar de bellende of te hard rijdende personen auto’s die van de linkerbaan drie banen willen opschuiven zorgen voor gevaarlijke situatie .Nederland op zijn smalst 😡😡😡

  2. Als je op die strook rijdt staat er nergens aangegeven waar je uitkomt of naartoe gaat. Voor diegene die dat weten is dat natuurlijk geen probleem maar als je vreemd bent of een buitenlandse chauffeur snap ik best dat het heel verwarrend is en dat je dus op het laatste moment van rijbaan wisselt. Die weten niet waar ze uitkomen

  3. Naar mijn idee kan die strook nog wel gebruikt worden. Maar dan moet ie verplaatst worden naar de LINKER baan. Al
    ruim vóór de v Brienenoordbrug A16 het ‘transit’ (vracht)verkeer richting A20 Hoek van Holland, Maasdijk veilng Naaldwijk, Westland. Dan hoeft er niemand meer in/uit te voegen. Scheelt veel verkeer op de hoofdbaan. Dat kan ook vanaf richting Gouda: ‘transit’ verkeer op de linker baan

  4. Rij daar dagelijks een aantal keer met de vrachtwagen maar de gene die daar de gaos veroorzaken zijn echt de automobilisten die met hun kamikaze acties 3m asfaltwinst proberen te boeken.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie