Nieuwe DAF
| 12:45 | Rik Werner

Vrachtwagens dit jaar belangrijkste exportproduct naar Rusland

Trucks waren in de eerste zeven maanden van dit jaar het belangrijkste exportproduct naar Rusland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er is in de eerste zeven maanden voor 219 miljoen euro aan vrachtwagens naar Rusland uitgevoerd.

Wederuitvoer

Vrachtwagens haalden daarmee bloemen en planten in (128 miljoen euro), die in dezelfde periode vorig jaar nog de meest prominente exportproducten waren. De export naar Rusland is in de eerste zeven maanden van 2017 toegenomen naar bijna 3,2 miljard euro. Dat is 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De export van producten van Nederlandse makelij groeide met 40 procent tot 2 miljard euro. De wederuitvoer nam toe met 28 procent.

Boycot

Ondanks de groei is de exportwaarde van goederen nog altijd 20 procent lager dan in 2013. Politieke en economische ontwikkelingen (Krim-annexatie, oorlog Oekraïne, MH17 vliegramp) hebben invloed gehad op de export naar Rusland. De handelsboycot van enkele voedingsproducten, die Rusland in januari en augustus 2014 instelde, droeg mede bij aan de exportdaling. Deze boycot is nog steeds van kracht.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie