Dashcams
| 13:25 | Rik Werner

Duitse rechters oordelen verschillend over gebruik dashcams

Je moet als vrachtwagenchauffeur in Duitsland enorm op je tellen passen wanneer je met een dashcam in je cabine rijdt. Mocht je bij een incident betrokken raken, dan is het niet helder hoe de rechtbank zal oordelen.

Een Beierse rechter heeft een vrouw een boete van 150 euro opgelegd voor het gebruik van een dashcam, omdat ze de privacy van anderen zou hebben geschonden.

Filmen

De vrouw uit München had aan de voor- en achterkant van haar auto camera’s laten installeren. Die filmden in augustus vorig jaar hoe een andere automobilist bij het parkeren haar auto beschadigde. De vrouw stapte met de beelden naar de politie, maar ze werd zelf vervolgd. Volgens de rechter schond ze de privacy van andere weggebruikers. ,’Het kan niet zo zijn dat alle 80 miljoen Duitsers met camera’s gaan rondlopen om elke situatie te filmen, zodat een misdrijf kan worden opgelost’, staat in het vonnis te lezen.

Haaks

Deze stevige uitspraak lijkt haaks te staan op het oordeel van het Hof van Neurenberg vorige maand. Dat oordeelde in september dat het gebruik van dashcambeelden in het vaststellen van de schuldvraag géén gevolgen heeft voor de privacy van vrachtwagenchauffeurs en automobilisten. Het Hof bevestigde daarmee een eerdere uitspraak van een Duitse rechter, die een klacht van een automobilist tegen het gebruik van dashcams afwees.

Beeld

Aan deze uitspraak lag een verkeersongeval op de Duitse A5 ten grondslag, waarbij een vrachtwagen met een personenauto in botsing kwam. De vrachtwagen was uitgerust met een dashcam, die de toedracht rond het ongeval feilloos op beeld vastlegde. De automobilist schetste echter een heel ander verhaal dan de camerabeelden toonden. De automobilist voelde zich, daarmee geconfronteerd, onheus behandeld en eiste een schadevergoeding van 15 duizend euro. Hij meende dat zijn privacy zou zijn geschonden.

Nauwelijks herkenbaar

De rechter oordeelde echter dat dashcams niet de privacy schaden en inzittenden van auto’s en trucks nauwelijks herkenbaar in beeld brengen. Het Hof in Neurenberg heeft de rechter daarin gelijk gegeven. Maar nu ligt er ineens weer een ander gerechtelijk oordeel. Al met al is het nu dus volslagen onduidelijk of het gebruik van dashcams in Duitsland juridisch wél of niet is toegestaan, bij het vaststellen van de schuldvraag bij incidenten.

Lees ook: Proef TVM: minder truckongevallen na montage dashcams.

Van den Heuvel gaat na deelname aan TVM-pilot verder met dashcams.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

 

1 Reactie
  1. Dat privacy argument is nonsens. De resolutie is zo matig dat gezichten onherkenbaar zijn en achter autoglas zelfs onzichtbaar. Ook kentekens zijn slechts op zeer korte afstand leesbaar en bij veel camera’s zelfs op korte afstand niet. Bovendien zijn kentekens niet zomaar opvraagbaar. Er wordt je gewoon de mogelijkheid ontnomen om je onschuld te bewijzen in het geval je wordt beschuldigd van het veroorzaken van een (dodelijk) ongeval waarvoor je de bak kan indraaien. Wegpiraten spreken echt niet de waarheid!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie