Dashcams
| 00:32 | Rik Werner

Duitse rechter staat dashcambeelden als bewijs in civielrecht toe

Duitsland staat het gebruik van dashcambeelden toe als bewijsmateriaal in civielrechtelijke zaken rond verkeersongevallen.

Dat melden verschillende Duitse media. Het Hof van Nürnberg heeft vorige week geoordeeld dat het gebruik van dashcambeelden in het vaststellen van de schuldvraag geen gevolgen heeft voor de privacy van vrachtwagenchauffeurs en automobilisten. Het Hof bevestigde daarmee een eerdere uitspraak van een Duitse rechter, die een klacht van een automobilist tegen het gebruik van dashcams afwees.

Privacy

Aan de uitspraak ligt een verkeersongeval op de Duitse A5 ten grondslag, waarbij een vrachtwagen met een personenauto in botsing kwam. De vrachtwagen was uitgerust met een dashcam, die de toedracht rond het ongeval feilloos op beeld vastlegde. De automobilist schetste echter een heel ander verhaal dan de camerabeelden toonden. De automobilist voelde zich, daarmee geconfronteerd, onheus behandeld en eiste een schadevergoeding van 15 duizend euro. Hij meende dat zijn privacy zou zijn geschonden.

Nauwelijks herkenbaar

De rechter oordeelde echter dat dashcams niet de privacy schaden en inzittenden van auto’s en trucks nauwelijks herkenbaar in beeld brengen. Het Hof heeft de rechter daarin gelijk gegeven. De boze automobilist heeft inmiddels de uitspraak van het Hof met de grootst mogelijke tegenzin geaccepteerd.

Lees ook: Proef TVM: minder truckongevallen na montage dashcams.

Van den Heuvel gaat na deelname aan TVM-pilot verder met dashcams.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie