Volvo: hefbare aangedreven tandemas
| 16:28 | Korneel Luth

Volvo: hefbare aangedreven tandemas

Volvo Trucks introduceert een liftbare aangedreven tandemas.

Een interessante nieuwe optie op dubbelaangedreven tandemstellen van Volvo: de hefbare tandemas. Het systeem is bedoeld voor het zwaardere werk waarbij op de terugweg veelal leeg wordt gereden. Bijvoorbeeld bij het vervoer van boomstammen, in de bouw en bij bulktransporten.

De tweede aangedreven as ontkoppeld en omhoog

“Met de liftbare tandemas kan de tweede aangedreven as worden ontkoppeld en kunnen de wielen omhoog worden gebracht wanneer met een lege truck wordt gereden”, zegt Jonas Odermalm, segment manager construction bij Volvo Trucks. 

“Dit biedt veel voordelen, vooral brandstofbesparingen. Als de tweede aangedreven as omhoog is gebracht, kan tot vier procent brandstof worden bespaard in vergelijking met wanneer alle assen zijn neergelaten”, zegt Odermalm.

Volvo: hefbare aangedreven tandemas
De nieuwe hefbare tandemas is nu leverbaar op de Volvo FM, FMX, FH en de FH16.

Tijdens het rijden

De as kan tijdens het rijden omhoog gebracht worden. Door het differentieel in de eerste aangedreven as te vervangen door een klauwkoppeling kan de tweede aangedreven as worden ontkoppeld en omhoog worden gebracht.

De chauffeur beschikt daardoor over zowel de kracht als de capaciteit van twee aangedreven assen (6×4), maar ook over de betere manoeuvreerbaarheid van één aangedreven as (4×2).

Kleinere draaicirkel en meer grip

Als de tweede aangedreven as omhoog is gebracht, wordt bovendien de draaicirkel verkleind – volgens Volvo met een meter – en ontstaat er minder slijtage aan banden en ophangingssystemen.

Maar ook als het glad is, en de truck leeg of slechts licht beladen is, kan de hefbare tandemas een enorm voordeel zijn.

“Op gladde of zachte ondergronden kan de chauffeur de druk op de eerste as vergroten door de tweede aangedreven as omhoog te brengen. Dat resulteert in meer grip en vermindert het risico op vast komen zitten”, zegt Jonas Odermalm.

Volvo: hefbare aangedreven tandemas
Jonas Odermalm: “De liftbare tandemas rijdt ook comfortabeler wanneer de truck leeg is. Het geluidsniveau in de cabine is lager en de trillingen van het stuur zijn minder wanneer de banden van slechts één aangedreven as contact met het wegdek maken.”

Bekijk ook onderstaande video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Klik hier voor alle Volvo-nieuws

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie