Valentijnsdag vol sneeuw en ijzel
| 15:08 | Truckstar Redactie

Valentijnsdag vol sneeuw en ijzel

Het weer op deze Valentijnsdag veroorzaakt weinig romantische taferelen op de Nederlandse wegen.

Vanuit het zuidwesten trekt er een uitgebreid sneeuwfront over ons land waaruit dikke vlokken vallen evenals de nodige natte sneeuw. Maar niet alleen dat veroorzaakt problemen. Op veel plekken zijn natte weggedeeltes opgevroren.

Rond Rotterdam en Den Haag was het daarom sinds het middaguur vreselijk oppassen. Ook in Noord-Brabant gleden op verschillende wegen auto’s van de weg en tegen elkaar aan. In de loop van de middag was het verkeer in de provincies Utrecht en Noord-Holland aan de beurt.

Strooiploeg
Rijkswaterstaat heeft gedurende deze dag 1.200 man in dienst die met 850 strooiwagens de gladheid bestrijden. Zo’n 500 van die trucks zijn overigens voorzien van een sneeuwschuif. Daarnaast zijn er vele honderden chauffeurs voor de provincies en gemeentes in de weer.

De sneeuwval en winterse buien houden aan tot in de avond en bereiken dan ook het oosten van het land. Achter het sneeuwfront aan kan nog wat lichte regen vallen. Die regen zal direct aanvriezen, oftewel ijzel.

Code oranje
Het KNMI geeft daarom ook de code oranje af voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Code oranje staat voor extreem weer, in dit geval ijzel en gladheid, en de waarschuwing geldt tot in de vroege uurtjes van vrijdag.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie