| 18:51 | Bert Mateboer

Toekomsttruck Volvo heeft geen cabine

Volvo Trucks presenteert als toekomsttruck een elektrische vrachtwagen zonder cabine. Omdat de truck autonoom kan rijden, is er geen chauffeur en dus ook geen cabine meer nodig. De truck is bedoeld als transportoplossing voor bedrijven die non-stop transport nodig hebben over een vast traject.

,,Alles wijst erop dat de wereldwijde behoefte aan transport nog aanzienlijk toeneemt in de komende tien jaar. Als we op een duurzame en efficiënte manier aan deze vraag willen voldoen, moeten we nieuwe oplossingen vinden,’’ aldus Claes Nilsson, President Volvo Trucks. ,, Het transportsysteem dat we ontwikkelen, kan een belangrijke aanvulling zijn op de huidige oplossingen”.
De Volvo Trucks-transportoplossing voor de toekomst is bedoeld om te worden ingezet voor hoogfrequente transporten over vaste routes en relatief korte afstanden, grote goederenvolumes en hoge leverprecisie. Typische voorbeelden zijn transporten tussen logistieke hubs, maar ook andere toepassingen zijn mogelijk.

Niet bedoeld om werkgelegenheid te laten verdwijnen

Volvo’s zelfrijdende truck heeft niet als doel om werkgelegenheid te laten verdwijnen. “Ook in de toekomst zal er veel vraag zijn naar bekwame chauffeurs. De handel en de wereldbevolking blijven groeien, dus geldt dat ook voor het goederenvervoer. Onze zelfrijdende en elektrische oplossing kan er in een beperkt segment op korte termijn voor zorgen dat dit nog efficiënter en duurzamer verloopt. Zo dragen wij waar mogelijk ons steentje bij aan een duurzamere wereld”, aldus Wijnand van den Brink, Manager Special Products & Innovation bij Volvo Trucks Nederland.

Hoe werkt het?

De zelfrijdende elektrische voertuigen zijn tijdens het werk verbonden met een cloudservice en een transportcontrolecentrum. De voertuigen zijn uitgerust met geavanceerde systemen voor autonoom rijden. Deze zijn zo ontworpen dat ze hun huidige positie tot op enkele centimeters kunnen bepalen en in detail kunnen controleren en analyseren wat andere weggebruikers doen en daarop zeer nauwkeurig reageren.
Het controlecentrum bewaakt continu de transportvoortgang en controleert nauwkeurig de positie van elk voertuig, de staat van de accu, de inhoud van de lading, onderhoudsvereisten en verschillende parameters. Net als bij een industrieel productieproces worden snelheid en voortgang aangepast om onnodig wachten te voorkomen en de leverprecisie te verhogen. Verspilling in de vorm van buffervoorraden kan zo worden voorkomen. Ook wordt de beschikbaarheid vergroot. Voertuigen die op dezelfde route rijden, werken samen voor een optimale doorstroming.
In de nabije toekomst wordt de transportoplossing van Volvo Trucks in samenwerking met een aantal klanten verder ontwikkeld.

Klik voor een filmpje van de toekomsttruck: https://youtu.be/2Gc1zz5bl8I

 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie