| 09:58 | Bert Mateboer

Ook Mercedes presenteert chauffeurloos voertuig

Mercedes-Benz presenteert een concept voor de bestelwagen van de toekomst: de Vison Urbanetic. Het is een elektrisch zelrijdend chassis waar verschillende modules op gezet kunnen worden. Zodat hij zowel voor het vervoer van personen als van goederen geschikt is.

Als ‘people mover’ biedt het studiemodel plaats aan maximaal twaalf passagiers (acht zitplaatsen en vier staanplaatsen). In de 3,70 meter lange vrachtmodule is ruimte voor tien EPAL-pallets. De totale voertuiglengte is 5,14 meter. De auto rijdt autonoom, dus zonder bestuurder. De elektronica bepaalt op grond van drukte en vervoersvraag welke route de auto rijdt.  De modules kunnen zowel automatisch als handmatig worden verwisseld, waarbij het automatische proces niet meer dan een paar minuten in beslag neemt.

De Vision Urbanetic gebruikt meerdere camera’s en sensoren om de omgeving te observeren. Aan de voorkant van het voertuig bevindt zich een groot scherm, waarmee het voetgangers bijvoorbeeld laat weten dat het ze opgemerkt heeft. Op de flanken zijn honderden kleine lichtunits geplaatst. Die vormen een soort schaduw van mensen die in de buurt staan, waarmee wederom wordt duidelijk gemaakt dat het voertuig ze in het vizier heeft.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie