Paccar MX-13 wint Australische award
| 16:13 | Korneel Luth

Paccar MX-13 wint Australische award

De MX-13 motor wordt vanaf juli in Australische Kenworths leverbaar en dat levert Paccar Australia direct een award op.

De door DAF in Eindhoven ontwikkelde Paccar MX-13-motor is wereldwijd een veel verkochte krachtbron voor trucks geworden. In Australië wordt de motor geleverd in trucks van DAF, maar binnenkort ook in enkele Kenworth-modellen.

Paccar Australia biedt transportbedrijven de keuze voor de MX-13-motor – 460 pk en 510 pk – in de Kenworth T4-serie. De productie start in juli in de Kenworth-fabriek in Bayswater nabij Melbourne.

Paccar MX-13 wint Australische award
Links de klassiek gestijlde T409SAR en rechts de modern gelijnde T409 die nu beide ook met de MX-13 besteld kunnen worden.

Award van PowerTorque Magazine

Vanwege het huwelijk tussen de MX-13 en T4 ontving Paccar Australia de PowerTorque Award for Technology and Innovation van PowerTorque magazine, een belangrijk transport-vakblad in Australië.

Hoofdredacteur Chriss Mullett zegt: “Het implementeren van een Europese motor in een Amerikaanse truck inclusief een 24 volt elektrisch systeem, is het resultaat van uitgebreide tests en onderzoek in Australië. Bovendien laat het zien waar Paccar Australia toe in staat is. Met de award erkennen we het enorme talent en de expertise binnen de organisatie.”

Paccar MX-13 wint Australische award Paccar MX-13 wint Australische award

Fieldtests in Australië en Nieuw-Zeeland

Over een periode van meer dan twee jaar is de MX-13 uitgebreid getest in fieldtest-trucks in heel Australië en Nieuw-Zeeland. Het ging hierbij om trekkers met single trailers en B-doubles, en met automatisch schakelende versnellingsbakken en handbakken. In totaal werd 1,6 miljoen kilometer gereden. Enkele van de trucks reden 250.000 kilometer.    

“Zonder uitzondering waren alle transportbedrijven die met de fieldtest meededen onder de indruk van de MX-13. Men was het er over eens dat de motor goed oppakt, en krachtig genoeg is voor trein-gewichten tot zeventig ton”, zegt Brad May van Kenworth. Bovendien waren de verbruikscijfers goed. Een voordeel is daarnaast dat alle Kenworth/Paccar-dealers en monteurs de motor allang kennen.

MX-13 is geen onbekende Down Under

De MX-13-motor is Down Under dus geen onbekend blok. De motor loopt er al sinds 2007 in DAF-trucks. Opmerkelijk is wel dat Paccar in Noord-Amerika de MX-13 al enkele jaren aanbiedt in Peterbilts en Kenworths, maar dat Australië nu pas aan de beurt is met Kenworth.

Paccar MX-13 wint Australische award
Eind 2010 reisde Truckstar 800 kilometer met deze CF85 460 B-double mee, met MX-13, van The Gold Coast naar Sydney.

XF105 slaat aan in Australië
Ook de XF105 is sinds een tijdje leverbaar in Australië.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie