monsterfiles
| 17:32 | Bert Mateboer

Monsterfiles bij Europese binnengrenzen

Gister en eergisteren was het een chaos bij de Poolse grensovergangen met monsterfiles tot gevolg. Vandaag is het niet veel beter. Ondanks het feit dat het Europese binnengrenzen betreft houdt de Poolse regering de grenzen dicht voor personenverkeer.

Lees ook:
Uitstel van intrekking code 95 voor oudere chauffeurs i.v.m. coronavirus

Voor de Duits/Poolse grensovergangen stonden files van zestig kilometer of meer. Het leger was ingezet om wachtende automobilisten en chauffeurs van drinken en dekens te voorzien. Vandaag is het wat minder, maar Nederlandse chauffeurs die van Polen weer richting Nederland rijden, melden dat er bij Frankfurt a/d Oder nog een file van minstens twintig kilometer staat in Poolse richting. Bij grensovergang Gorlitz, tussen Dresden en Wroclaw, staat volgens de gegevens van Sixfold nog steeds een rij vrachtwagens van meer dan vijftig kilometer.

Geen transitverkeer

Alleen Poolse staatsburgers en officiële inwoners van Polen worden nog doorgelaten, op voorwaarde dat ze meewerken aan een quarantaineperiode van twee weken. Bij het vrachtverkeer moeten chauffeurs een temperatuurcontrole ondergaan en een uitgebreide verklaring over hun medische toestand invullen. Het zorgt al met al voor vertragingen van vele uren.

grensovergang

Chauffeurs moeten een uitgebreide verklaring over hun medische toestand invullen. Foto: William de Zeeuw

Extra lastig is het voor chauffeurs die via Polen naar hun thuisland Estland, Letland of Litouwen willen rijden. Zij mogen niet verder. Vanuit de Baltische staten zijn inmiddels veerboten en cruiseschepen naar Duitsland gestuurd om de gestrande reizigers op te pikken.

grensovergang

Kilometerslange files in Duitsland voor de Poolse grensovergang Kolbitzow. Foto: William de Zeeuw

Hetzelfde geldt voor Roemenen die via Hongarije terug naar huis willen. Ook de Hongaarse grenzen zijn gesloten voor personenvervoer en transitverkeer. Het zorgde eerder deze week voor chaotische taferelen bij de Oostenrijks/Hongaarse grensovergangen. Ook op dit moment staan er nog files van 20 kilometer en meer.

Wil je actuele informatie over de situatie bij grensovergangen in heel Europa, neem dan een kijkje op de website van Sixfold.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie