verkeersdrukte
| 17:15 | Arjan Olsthoorn

“Heerlijk rustig op de weg”

Het coronavirus heeft heel de wereld in zijn greep, ook in Nederland ontkomen we er niet aan. Vooral in het transport zijn de gevolgen merkbaar. Om ‘onze’ vrachtwagenchauffeurs een hart onder de riem te steken, ging Truckstar vandaag op pad met bladen en gevulde koeken.

Dat gebaar werd zeer gewaardeerd door de vele chauffeurs die we onderweg spraken. Het gaf ook de gelegenheid eens uit eerste hand te horen hoe de situatie nu werkelijk is.

Op een parkeerplaats langs de A2 spreken we vrachtwagenchauffeur Aron Schokker van Pol Transport uit Hoogeveen. “Ik rij voor de bouw en op het moment is het drukker dan ooit.” Op de vraag wat hij tijdens zijn werk merkt van het coronavirus vertelt hij: “Het is heerlijk rustig op de weg. Zo zonder files ben ik veel sneller dan normaal. Op de bouwplaatsen merk ik er weinig van. Mensen houden iets meer afstand. Wel heb ik meer eten bij me nu veel restaurants gesloten zijn.”

rustig

Chauffeur Aron Schokker merkt in zijn dagelijkse werkzaamheden weinig van het coronavirus. “Het valt wel op dat het heel rustig op de snelweg is.”

Alle chauffeurs die we onderweg spreken, beamen het verhaal van Aron: het is genieten van de rust op de weg. Geen files, maar alle rust en ruimte om van A naar B te komen. Wel krijgen zij bij de klant een andere behandeling dan normaal. Veelal mogen chauffeurs bij dc’s, maar ook in magazijnen niet meer naar binnen en moeten zij hun papieren afgeven in een bakje of onder het raam van de balie doorschuiven. Helpen met lossen is er veelal ook niet meer bij. In sommige gevallen gaan de maatregelen die bedrijven nemen nog verder. Zo zijn bij verschillende bedrijven de toiletten en de koffiemachine verboden gebied. Gelukkig zijn die voorzieningen bij de pomp nog wel beschikbaar.

rustig

Om ‘onze’ vrachtwagenchauffeurs een hart onder de riem te steken, ging Truckstar vandaag op pad met bladen en gevulde koeken

Een aantal chauffeurs geeft aan dat zij naar het buitenland moeten. Zij zeggen zich zorgen te maken of ze er in mogen en, wellicht nog veel belangrijker, of ze weer terugkomen. En hoewel de meesten nog rijden, vragen sommige zich af, hoe lang nog? Maar bij met name de mannen én vrouwen in de winkeldistributie is het druk en wordt er zelfs gevraagd of ze ook op zondag willen rijden. Want zoals de oude slogan luidt: zonder transport staat alles stil. Iets dat in deze tijden van de hamsterende consument nog maar eens pijnlijk duidelijk wordt: zonder transport ís er niets om te hamsteren.

Lees ook:
Supermarktbevoorrading: alle hens aan dek

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie