| 14:33 | Robert Servaas

Miranda’s Scania op het Truckstar Festival

Afgelopen maanden werd op de Facebook-pagina van trucks.nl een verkiezing gehouden voor de mooiste trekker van Nederland. Hoofdprijs is een plek op de stand van trucks.nl op het aankomende Truckstar Festival. In een spannende strijd kreeg de fraaie Scania van Miranda van der Meer uiteindelijk de meeste stemmen.

De klassieke Scania Vabis torpedo is dus te zien op 27 en 28 juli in Assen. De winst van deze verkiezing blijkt een diepere emotionele betekenis te hebben, zo vertelt eigenaresse Miranda. “Mijn vader was chauffeur in hart en nieren. Al jaren had hij de wens om een klassieke vrachtwagen op te knappen. Die wens ging zo’n 20 jaar geleden in vervulling met de aanschaf van een Scania chassis met motorblok en een dagcabine.” Daarmee kon het werk beginnen. De eerste klus was het aanpassen van de dagcabine. Die werd doormidden gezaagd en met 83 centimeter verlengd zodat een ruime slaapcabine ontstond.

Tegelijkertijd werden alle roestplekken aangepakt en bijna alle onderdelen moesten geschuurd worden. Miranda: “Hiervoor zijn er heel wat kilometers schuurpapier doorheen gegaan.” Vervolgens werd motorisch en technisch alles nagekeken en waar nodig onderdelen vervangen. Daarna werd de auto voorzien van een paar nieuwe lagen lak, andere banden en kon het opbouwen weer beginnen.

Ook de aankleding aan de binnenkant van de wagen moest verzorgd worden. “Zo kwam er een wit stuur en dashboard, de stoelen werden met leer bekleed en na lang zoeken werden zelfs nog originele vloermatten gevonden. Elk schroefje, draadje en moertje in je handen hebben en controleren kost veel tijd en veel geld, maar dat geduld had mijn vader er voor over.” Pas na 13 jaar schuren, lakken, verven, controleren, uitzoeken nog eens heel veel schuren en sleutelen was de truck klaar om de weg op te gaan. “Helaas heeft mijn vader niet veel kilometers kunnen maken met zijn Scania; twee jaar geleden hebben wij na een heel kort ziekbed afscheid moeten nemen van hem. Zijn laatste wens was om hem van huis naar het crematorium weg te brengen op zijn vrachtwagen en dat hebben we kunnen regelen. In een colonne van zeven oldtimertrucks werd mijn vader begeleid naar zijn laatste rustplaats. Wat had hij dat prachtig gevonden!”

“Gelukkig hebben we aan de truck nog vele mooie herinneringen: zo heeft de Scania als trouwauto mogen dienen tijdens het huwelijk van mijn zus en zwager. Ook heeft de truck een beker gekregen voor de tweede plaats tijdens een Oldtimerfestival in Huizen. Verder hebben we diverse leuke tourritten gemaakt met de oldtimerclubs. Ik denk dat de mooiste herinnering voor ons was dat wij drie jaar geleden tijdens het Truckstar-festival over het circuit mochten rijden. Wat heeft mijn vader daar van genoten, wat een mooie belevenis en wat geweldig om aan iedereen zijn trots te kunnen laten zien. Vandaar dat deze ereplek op het komende festival veel voor ons betekent.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie